zielone pomidory w koncentracie pomidorowym na zimę

fantazyjny przepis na sałatkę zimową na urozmaicone menu! Zielone pomidory w koncentracie pomidorowym na zimę-sałatka warzywna z plasterków przepysznych zielonych pomidorów w połączeniu z cebulą, marchewką i papryką, doprawiona przyprawami. Taki zimowy zbiór będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, drobiowych lub rybnych jako dodatek. Może być również używany jako zimna przekąska. Sałatka okazuje się uniwersalna w użyciu i zaskakująco smaczna!
NadziejaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 53 % 9 g
94 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Przede wszystkim dokładnie myjemy zielone pomidory w zimnej wodzie, a następnie suszymy, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie kroimy pomidory na ćwiartki lub plasterki na mniejsze (w zależności od wielkości warzyw).

2. Obierz cebulę i marchewkę i umyj. Cebulę kroimy w półpierścienie, a marchewki w cienkie paski.

bułgarską i ostrą paprykę myjemy również wodą, odcinamy łodygę i usuwamy wewnętrzne nasiona, a następnie kroimy w paski..

czosnek jest również obrany i podzielony na ząbki.

3. Weź duży garnek (wystarczający, aby pomieścić wszystkie warzywa) i umieść tam pokrojone w plasterki zielone pomidory. Postaw patelnię na kuchence i przykryj pokrywką. Następnie na małym ogniu dusimy pomidory bez dodawania płynu przez około 10 minut, aż wypuszczą własny sok.

4. Po tym, jak pomidory wypuściły wystarczającą ilość soku, dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i paprykę do rondla. Wlej tam olej roślinny(możesz rafinowany słonecznik lub oliwę). Przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa przez około 15 minut.

5. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Dodaj sól, cukier, ząbki czosnku i ostrą paprykę, wymieszaj. Ponownie przykryj patelnię pokrywką i gotuj wszystko razem przez około 8-10 minut na małym ogniu.

6. Wlej 9-procentowy ocet stołowy do rondla z sałatką i dobrze wymieszaj warzywa. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sól. Następnie wyjmij patelnię z pieca.

7. Równolegle z duszeniem sałatki myjemy słoiki, sterylizujemy je parą i gotujemy pokrywki. Kolejną gorącą sałatkę kładziemy łyżką stołową w słoikach i natychmiast zwijamy pokrywki. Następnie kładziemy je do góry nogami na stole i owijamy czymś ciepłym, aż całkowicie ostygną. Następnie przenosimy go do ciemnego, chłodnego miejsca do przechowywania przez rok.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy