skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz zebrać śliwki. Dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą i odetnij wszelkie zepsute i zgniłe obszary, jeśli takie istnieją. Następnie pokrój owoce na połówki i usuń wszystkie nasiona.
Przenieś połówki owoców do miski robota kuchennego lub blendera i zmiksuj śliwki z małą prędkością, aż będą puree.
Przenieś powstały przecier owocowy do rondla z grubym dnem. Dodaj wymaganą ilość cukru i podpal patelnię. Ważne jest, aby wiedzieć, że im większa ilość cukru włożona do dżemu, tym gęstsza konsystencja ostatecznie się okaże. Przy takim stosunku cukru do owoców owocowych, jak w tym przepisie, wynikiem jest gęsty, nasycony dżem typu dżem.
postaw garnek ze śliwkami i cukrem pudrem na ogniu i na umiarkowanym ogniu zagotuj zawartość naczynia. Następnie zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj dżem owocowy przez około 20 minut, przykrywając patelnię pokrywką. Ważnym punktem jest okresowe mieszanie dżemu łyżką, aby jego część owocowa i kawałki cukru nie przypaliły się do dna patelni. Do tych celów lepiej wybrać drewnianą łyżkę lub szpatułkę, ponieważ metal po podgrzaniu może reagować z kwasem owocowym i negatywnie wpływać na smak produktu końcowego.
przygotuj słoiki i pokrywki do zwijania dżemu. Opłucz je sodą oczyszczoną, oparz wrzącą wodą lub trzymaj nad parą.
ostatecznie podczas procesu gotowania objętość dżemu zmniejszy się o około połowę. Wlej zmielony cynamon na patelnię i dobrze wymieszaj. Następnie zdejmij patelnię z ognia, wlej gotowy dżem do wysterylizowanych słoików i zwiń.
prosty dżem śliwkowy bez pestek jest gotowy! Udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g