galaretka z kakao i orzechami laskowymi
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Proszek kakaowy wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Wlej 500 ml mleka do rondla, umieść na średnim ogniu i zagotuj. Nie gotować.
3. Dodaj proszek kakaowy z cukrem i cukrem waniliowym i mieszając ponownie zagotuj.
4. Skrobię zalać pozostałym zimnym mlekiem i dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki.
5. Przy ciągłym mieszaniu w cienkim strumieniu wprowadzić mieszaninę skrobi do kakao i podgrzewać, nie przestając mieszać, przez 5 minut. Następnie usuń patelnię z ognia.
6. Pozostaw napój do zaparzenia pod pokrywką przez 5 minut i wlej do filiżanek.
7. Posyp galaretkę posiekanymi orzechami laskowymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g