galaretka z kakao i orzechami laskowymi

galaretka może być nie tylko zdrowa, ale także bardzo smaczna. Niedawno przypomniałem sobie ten przepis. Wcześniej bardzo często gotowałem galaretkę według tego przepisu. Starała się przyzwyczaić dziecko do tego napoju, ale nie traktuje poważnie owoców i jagód. Ale czekolada, a nawet orzechy, poszła z hukiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 57 % 13 g
123 kcal
IG: 57 / 7 / 36

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Proszek kakaowy wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.

2. Wlej 500 ml mleka do rondla, umieść na średnim ogniu i zagotuj. Nie gotować.

3. Dodaj proszek kakaowy z cukrem i cukrem waniliowym i mieszając ponownie zagotuj.

4. Skrobię zalać pozostałym zimnym mlekiem i dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki.

5. Przy ciągłym mieszaniu w cienkim strumieniu wprowadzić mieszaninę skrobi do kakao i podgrzewać, nie przestając mieszać, przez 5 minut. Następnie usuń patelnię z ognia.

6. Pozostaw napój do zaparzenia pod pokrywką przez 5 minut i wlej do filiżanek.

7. Posyp galaretkę posiekanymi orzechami laskowymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy