skład / składniki
metoda gotowania
1. Suszone owoce myjemy i wkładamy do emaliowanego lub szklanego pojemnika o odpowiedniej wielkości. Spłucz je przegotowaną wodą, a następnie zalej wrzącą wodą. Wlej nasiona maku do osobnej miski, a także zalej je wrzącą wodą, aby były całkowicie pokryte. Nalegamy na jedno i drugie przez pół godziny. Po spuszczeniu wody z suszonych owoców do szklanki, pozostaw ją na przyszłość. Wodę z maku można wlać do zlewu.
2. Ryż myjemy w ciepłej wodzie, aż stanie się przezroczysty, po czym przenosimy go do średniej wielkości rondla. Napełnij ryż wodą pozostałą po zaparzeniu suszonych owoców, w razie potrzeby dodaj więcej wody (cały płyn nie powinien być większy niż szklanka). W trakcie gotowania ryżu dodajemy do niego szczyptę soli. Gotuj ryż do miękkości (miękkości) na średnim ogniu.
3. Suszone morele kroimy na małe kawałki. rodzynki, jeśli są używane Duże, można również pokroić na pół lub na kilka kawałków. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki, a część zostawiamy na połówki, aby ozdobić gotowe danie. Rozdrabniamy spuchnięty mak w blenderze przez 2 minuty, po czym dodajemy jedną trzecią posiekanych orzechów włoskich i ponownie siekamy. Mieszanka orzechowo-Makowa powinna być lekka i dość jednolita w konsystencji.
4. Ryż jest ugotowany-wyłącz ogrzewanie i dodaj miód bezpośrednio do garnka. Nic, jeśli pozostało trochę płynu-tak powinno być. W tym samym miejscu układamy kawałki orzechów włoskich i suszonych moreli, rodzynek, posiekaną mieszankę orzechów i maku. Wszystko jest w porządku, ale delikatnie wymieszaj i pozwól sochiva ostygnąć przez godzinę.
5. Udekoruj gotowe danie połówkami orzechów włoskich i kawałkami suszonych moreli. Podawaj na stole ciepłym lub zimnym. Przed podaniem można go przechowywać w lodówce.
świątecznej radości!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g