soczyście z ryżu

tradycyjne rosyjskie danie świąteczne. Zwyczajowo przygotowuje się i ucztuje z ryżu w Wigilię - Wigilię. To nie tylko pyszne i świąteczne danie, ale rytualne jedzenie. Istnieje wiele opcji gotowania sochiva, ale przysmak przygotowany zgodnie z tym przepisem to słodki ryż z makiem i suszonymi owocami. Cechą przepisu jest łatwość gotowania, ponieważ prawie każdy składnik musi wziąć pół szklanki - to proste do zapamiętania.
MarikusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 15 % 10 g
węglowodany 78 % 52 g
332 kcal
IG: 17 / 38 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Suszone owoce myjemy i wkładamy do emaliowanego lub szklanego pojemnika o odpowiedniej wielkości. Spłucz je przegotowaną wodą, a następnie zalej wrzącą wodą. Wlej nasiona maku do osobnej miski, a także zalej je wrzącą wodą, aby były całkowicie pokryte. Nalegamy na jedno i drugie przez pół godziny. Po spuszczeniu wody z suszonych owoców do szklanki, pozostaw ją na przyszłość. Wodę z maku można wlać do zlewu.

2. Ryż myjemy w ciepłej wodzie, aż stanie się przezroczysty, po czym przenosimy go do średniej wielkości rondla. Napełnij ryż wodą pozostałą po zaparzeniu suszonych owoców, w razie potrzeby dodaj więcej wody (cały płyn nie powinien być większy niż szklanka). W trakcie gotowania ryżu dodajemy do niego szczyptę soli. Gotuj ryż do miękkości (miękkości) na średnim ogniu.

3. Suszone morele kroimy na małe kawałki. rodzynki, jeśli są używane Duże, można również pokroić na pół lub na kilka kawałków. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki, a część zostawiamy na połówki, aby ozdobić gotowe danie. Rozdrabniamy spuchnięty mak w blenderze przez 2 minuty, po czym dodajemy jedną trzecią posiekanych orzechów włoskich i ponownie siekamy. Mieszanka orzechowo-Makowa powinna być lekka i dość jednolita w konsystencji.

4. Ryż jest ugotowany-wyłącz ogrzewanie i dodaj miód bezpośrednio do garnka. Nic, jeśli pozostało trochę płynu-tak powinno być. W tym samym miejscu układamy kawałki orzechów włoskich i suszonych moreli, rodzynek, posiekaną mieszankę orzechów i maku. Wszystko jest w porządku, ale delikatnie wymieszaj i pozwól sochiva ostygnąć przez godzinę.

5. Udekoruj gotowe danie połówkami orzechów włoskich i kawałkami suszonych moreli. Podawaj na stole ciepłym lub zimnym. Przed podaniem można go przechowywać w lodówce.

świątecznej radości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy