barwena w kawałkach w piekarniku

zaskakująco łatwy i pyszny sposób na nakarmienie bliskich! Barwena w kawałkach w piekarniku to idealna kolacja dla całej rodziny, ponieważ zarówno dzieci, jak i dorośli wiedzą o korzyściach płynących z jedzenia ryb. A kiedy jednocześnie poświęca się minimum wysiłku, energii i pieniędzy na jego przygotowanie - jest to podwójnie przyjemne! Postępując zgodnie z tym przepisem, możesz jednocześnie uzyskać zarówno gorące, jak i boczne. Wystarczy spróbować, a soczysta delikatna ryba z pachnącymi ziemniakami nie pozostawi nikogo obojętnym!
JożykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 43 % 9 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Przede wszystkim musisz włączyć piekarnik na 180 stopni. Aby ryba okazała się soczysta w środku i z apetyczną skórką na zewnątrz, należy ją umieścić w rozgrzanym piekarniku.

2. Ziemniaki obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Umieść ziemniaki w garnku z wodą i gotuj przez 15-20 minut (w zależności od wybranej odmiany ziemniaka), aż będą w połowie ugotowane. Następnie pokrój na kawałki.

3. Oczyść barwena, wypatrosz wnętrze i usuń z niego skrzela. Dokładnie opłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój barwena na średnie kawałki i umieść ją w odpowiednim naczyniu do pieczenia. Wstępnie posmaruj formę oliwą z oliwek.

4. Ponadto, aby nadać barwenie pikantny smak i przyjemny aromat, konieczne jest wypełnienie ryby przyprawami. Aby to zrobić, wymieszaj sól i suche przyprawy do ryb w osobnym pojemniku (możesz kupić gotowe w sklepie). Dokładnie zetrzyj kawałki barweny tą mieszanką, w tym wewnątrz ryby. Pokrój jedną cytrynę na pół i pokrój w kliny. Ułóż plasterki cytryny wokół i wewnątrz ryby. Pietruszkę opłucz, osusz i drobno posiekaj. Część zieleni jest również wypełniona kawałkami ryby, a część pozostawia do dekoracji gotowego dania. Ugotowane ziemniaki, pokrojone na kawałki, ułóż wokół barweny. Wyciśnij sok z drugiej cytryny i obficie polej nim ryby i warzywa.

5. Umieść rybę z ziemniakami do pieczenia w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut, w zależności od wielkości ryby. Jeśli mięso ryby w środku jest białe i łatwo oddziela się od kości, barwena jest gotowa, a naczynie można wyjąć z piekarnika.

Udekoruj pieczoną barwenę ziemniakami posiekaną natką pietruszki i możesz ją podać! Szalenie proste i apetyczne danie jest gotowe!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Barwena gotowana - 115   kcal/100g
  • Barwena świeża - 124   kcal/100g

Podobne przepisy