skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Soczewicę dobrze spłukać i zalać zimną wodą, pozostawić na 2-3 godziny (najlepiej na noc). Ugotuj ryż.
Krok 2:
Przenieś soczewicę do miski rozdrabniacza. Zmiel na gładką masę bez grudek. W procesie mielenia kilkakrotnie wymieszaj masę.
Krok 3:
Gdy masa ma pożądaną konsystencję, dodaj posiekaną cebulę i czosnek na duże kawałki, ponownie posiekaj wszystko razem.
Krok 4:
Przenieś gotową masę do pojemnika, dodaj ugotowany ryż, drobno posiekane zioła, dopraw przyprawami i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Uformuj kliny z masy, zwiń w panierkę z kaszy kukurydzianej.
Krok 6:
Wlewam olej roślinny na patelnię, podgrzewam go i ostrożnie układam puste kulki na gorącym oleju. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 7:
Połóż gotowe bibułki na naczyniu pokrytym ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć nadmiar oleju.
Krok 8:
Przenoszę klopsiki na talerz, dodaję do nich sos, sos lub śmietanę i podaję do stołu.
okazuje się bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal / 100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g