skład / składniki
metoda gotowania
jak przygotować sos salsa na zimę?
cebulę, paprykę, seler obrać, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Następnie drobno posiekaj wszystkie warzywa.
obierz czosnek i przepuść przez prasę.
papryczki chili opłucz, obierz i posiekaj, a także posiekaj. Jeśli potrzebujesz ostrzejszej salsy, nie możesz usunąć nasion pieprzu. Warto używać rękawiczek, aby uniknąć poparzeń!
opłucz pomidory, osusz. Umieść pomidory w dużym pojemniku i zalej wrzącą wodą. Blanszuj pomidory przez minutę. Następnie wyciągnij je z gorącej wody, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża nożem i usuń skórkę z każdego warzywa. Blanszowane pomidory pokrój w drobną kostkę i umieść w dużym rondlu. Dodaj tam posiekaną cebulę, paprykę, seler, czosnek i chili. Wszystko dobrze wymieszaj.
postaw garnek na ogniu i zagotuj zawartość. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, wlej ocet do rondla, wszystko wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, regularnie mieszając sos, aby produkty się nie przypaliły.
dodaj cukier, sól do garnka i gotuj sos przez kolejne 5 minut, nadal mieszając łyżką. Następnie zmniejsz ogień do niskiego i kontynuuj gotowanie sosu, aż zacznie gęstnieć. Następnie zdejmij z ognia.
dobrze spłucz słoiki i wysterylizuj w piekarniku lub wrzącej wodzie. Przygotuj pokrywki do zszywania.
wlej gotową salsę do czystych słoików i przykryj sterylnymi pokrywkami.
umieść słoiki z sosem w szerokim rondlu, na dnie którego najpierw połóż ręcznik. Wlej wodę o temperaturze pokojowej do rondla, aby sięgała do wierzchołków zwiniętych słoików. Postaw garnek ze słoikami na ogniu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i kontynuuj sterylizację przez 10 minut. Następnie wyjmij patelnię z pieca i zwiń słoiki pokrywkami. Pozwól słoikom nieco ostygnąć i połóż je na twardej powierzchni, aż całkowicie ostygną.
sos salsa jest gotowy!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g