sos salsa na zimę

pikantny sos meksykański spodoba się miłośnikom pikantnych! Sos salsa na zimę to tradycyjny przepis na kuchnię latynoamerykańską, który dzięki procesowi konserwacji zachwyci cię przez cały rok. Idealnie nadaje się do mięs, ryb, makaronów, roślin strączkowych i warzyw. Jest wszechstronny w swoim zastosowaniu. W salsie możesz po prostu zanurzyć chipsy ziemniaczane lub kukurydziane i cieszyć się tym pikantnym, pikantnym smakiem i aromatem.
AnnaSerAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
35 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

jak przygotować sos salsa na zimę?

cebulę, paprykę, seler obrać, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Następnie drobno posiekaj wszystkie warzywa.

obierz czosnek i przepuść przez prasę.

papryczki chili opłucz, obierz i posiekaj, a także posiekaj. Jeśli potrzebujesz ostrzejszej salsy, nie możesz usunąć nasion pieprzu. Warto używać rękawiczek, aby uniknąć poparzeń!

opłucz pomidory, osusz. Umieść pomidory w dużym pojemniku i zalej wrzącą wodą. Blanszuj pomidory przez minutę. Następnie wyciągnij je z gorącej wody, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża nożem i usuń skórkę z każdego warzywa. Blanszowane pomidory pokrój w drobną kostkę i umieść w dużym rondlu. Dodaj tam posiekaną cebulę, paprykę, seler, czosnek i chili. Wszystko dobrze wymieszaj.

postaw garnek na ogniu i zagotuj zawartość. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, wlej ocet do rondla, wszystko wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, regularnie mieszając sos, aby produkty się nie przypaliły.

dodaj cukier, sól do garnka i gotuj sos przez kolejne 5 minut, nadal mieszając łyżką. Następnie zmniejsz ogień do niskiego i kontynuuj gotowanie sosu, aż zacznie gęstnieć. Następnie zdejmij z ognia.

dobrze spłucz słoiki i wysterylizuj w piekarniku lub wrzącej wodzie. Przygotuj pokrywki do zszywania.

wlej gotową salsę do czystych słoików i przykryj sterylnymi pokrywkami.

umieść słoiki z sosem w szerokim rondlu, na dnie którego najpierw połóż ręcznik. Wlej wodę o temperaturze pokojowej do rondla, aby sięgała do wierzchołków zwiniętych słoików. Postaw garnek ze słoikami na ogniu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i kontynuuj sterylizację przez 10 minut. Następnie wyjmij patelnię z pieca i zwiń słoiki pokrywkami. Pozwól słoikom nieco ostygnąć i połóż je na twardej powierzchni, aż całkowicie ostygną.

sos salsa jest gotowy!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy