banany nadziewane orzechami w czekoladzie

deser bananowy z czekoladą i orzechami w pośpiechu. Najbardziej znanym deserem bananowym jest schłodzone połówki bananów zanurzone w rozpuszczonej czekoladzie i posypane posiekanymi orzechami. Tutaj te same składniki, ale technologia gotowania jest inna.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 40 % 19 g
węglowodany 49 % 23 g
270 kcal
IG: 9 / 61 / 30

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Nadzienie. Drobno posiekaj lub posiekaj orzechy w blenderze. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej. Połącz orzechy z czekoladą i wymieszaj.

2. Banany obrać i pokroić wzdłuż.

3. Pokrój każdą połówkę na 3 części i usuń rdzeń.

4. Banany nadziewać masą czekoladowo-orzechową i ułożyć na talerzu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy