ekskluzywna sałatka Oliviera na świątecznym stole
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy produkty o temperaturze pokojowej do przygotowania przystawki sałatkowej.
Krok 2:
Pokrój ugotowane jaja kurze na pół i zrób kokilki do sałatek, wkładając żółtka do miski.
Krok 3:
Zmiażdż żółtka widelcem.
Krok 4:
Pokrój gotowane ziemniaki, marchew, ogórki kiszone, wędzone mięso na małe kostki.
Krok 5:
Włóż pokrojone warzywa i mięso do miski na żółtka, dodaj zielony groszek i majonez.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Rozłóż powstałą sałatkę partiami w foremkach.
Krok 8:
Udekoruj każdą porcję sałatki gałązkami koperku, ziarnami granatu i gwiazdkami marchewki.
podaruj sobie i całej rodzinie pyszne nowe danie na świątecznym stole noworocznym!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kuropatwa - 254 kcal/100g
- Cietrzew - 254 kcal/100g
- Dziczyzna - 200 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g