skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na Węgrzech nowoczesna zupa gulaszowa, podobnie jak wiele innych potraw w innych krajach, ma kilka przepisów kulinarnych. Jednak główne składniki, takie jak mięso, ziemniaki, cebula, pomidory, papryka są takie same. Papryka to suszona papryka w proszku jest głównym składnikiem tego dania. Nadaje smakowi niepowtarzalny smak i jasny kolor. Możesz użyć dowolnego mięsa, ale częściej gotuje się taką zupę wołową.
Krok 2:
Umyj mięso, pokrój na porcje lub duże kostki. Jeśli jest mięso z kośćmi, możesz ugotować bulion na kości.
Krok 3:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w kostkę lub duże plastry, jak chcesz.
Krok 4:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w paski lub zetrzyj na średniej tarce. Moje pomidory. Aby usunąć skórkę, pomidory należy zanurzyć na kilka minut w pojemniku z wrzącą wodą. Pomidory kroimy w drobną kostkę.
Krok 5:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem. Do tradycyjnego węgierskiego Dania dodaje się ogromną liczbę różnych pikantnych ziół i przypraw, na przykład kolendrę, kminek, tymianek, zirę, rozmaryn, bazylię, ostrą paprykę i inne. Oczywiście musisz je dodać, biorąc pod uwagę ich preferencje smakowe.
Krok 6:
Niektóre gospodynie domowe dodają do niego knedle z ciasta, aby zagęścić danie, ale jest to opcjonalny składnik Węgierskiej zupy gulaszowej. Na patelni rozgrzej olej roślinny, możesz użyć tłuszczu wieprzowego, połóż na nim cebulę. Smaż cebulę, aż będzie przezroczysta.
Krok 7:
Następnie włóż mięso do cebuli na patelnię, możesz dodać liść laurowy i ziarna pieprzu.
Krok 8:
Smażyć mięso na lekki rumieniec, wlać szklankę wody. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na średnim ogniu pod pokrywką przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 9:
Następnie przenosimy mięso na patelnię, wlewamy bulion z patelni na patelnię, w tym samym miejscu wkładamy ugotowane ziemniaki, marchewkę i pomidory. Wlej niewielką ilość wody, aby zakryła zawartość patelni o kilka centymetrów. Dodaj przyprawy do smaku, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut. Do stołu podajemy gorącą węgierską zupę gulaszową. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal / 100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Papryka - 289 kcal/100g