Zupa gulaszowa z wołowiną i warzywami

pyszne tradycyjne węgierskie pierwsze danie. Węgierska zupa gulaszowa to gęsta, pikantna zupa z dużymi kawałkami mięsa i ziemniaków. W języku węgierskim nazwa tego dania brzmi jak "bogracz guyas". Bograch to kocioł z rączką ,a "guyash" oznacza pasterza. Historia mówi, że węgierska zupa ma bardzo starożytną tradycję gotowania, została wymyślona przez lud plemion koczowniczych. Oczywiście obecnie przepis jest dostosowany przez gospodynie domowe do nowoczesnych warunków. Jednak dania kuchni węgierskiej wyróżniają się wykorzystaniem w przygotowaniu ogromnej liczby różnych przypraw i przypraw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 7 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 35 % 6 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na Węgrzech nowoczesna zupa gulaszowa, podobnie jak wiele innych potraw w innych krajach, ma kilka przepisów kulinarnych. Jednak główne składniki, takie jak mięso, ziemniaki, cebula, pomidory, papryka są takie same. Papryka to suszona papryka w proszku jest głównym składnikiem tego dania. Nadaje smakowi niepowtarzalny smak i jasny kolor. Możesz użyć dowolnego mięsa, ale częściej gotuje się taką zupę wołową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, pokrój na porcje lub duże kostki. Jeśli jest mięso z kośćmi, możesz ugotować bulion na kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w kostkę lub duże plastry, jak chcesz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w paski lub zetrzyj na średniej tarce. Moje pomidory. Aby usunąć skórkę, pomidory należy zanurzyć na kilka minut w pojemniku z wrzącą wodą. Pomidory kroimy w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem. Do tradycyjnego węgierskiego Dania dodaje się ogromną liczbę różnych pikantnych ziół i przypraw, na przykład kolendrę, kminek, tymianek, zirę, rozmaryn, bazylię, ostrą paprykę i inne. Oczywiście musisz je dodać, biorąc pod uwagę ich preferencje smakowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Niektóre gospodynie domowe dodają do niego knedle z ciasta, aby zagęścić danie, ale jest to opcjonalny składnik Węgierskiej zupy gulaszowej. Na patelni rozgrzej olej roślinny, możesz użyć tłuszczu wieprzowego, połóż na nim cebulę. Smaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż mięso do cebuli na patelnię, możesz dodać liść laurowy i ziarna pieprzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć mięso na lekki rumieniec, wlać szklankę wody. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na średnim ogniu pod pokrywką przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie przenosimy mięso na patelnię, wlewamy bulion z patelni na patelnię, w tym samym miejscu wkładamy ugotowane ziemniaki, marchewkę i pomidory. Wlej niewielką ilość wody, aby zakryła zawartość patelni o kilka centymetrów. Dodaj przyprawy do smaku, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut. Do stołu podajemy gorącą węgierską zupę gulaszową. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal / 100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy