skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty.
Krok 2:
Zmiażdż gałkę muszkatołową, ziele angielskie i pąki goździków w moździerzu lub młynku do kawy.
Krok 3:
Wlej 250 ml wody i 250 ml wódki do rondla. Dodaj zmielone przyprawy i całą laskę cynamonu w moździerzu, wymieszaj. Na małym ogniu z otwartą pokrywką doprowadzić do wrzenia.
Krok 4:
Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aby przyprawy oddały cały swój aromat i smak. Schłodzić płyn do ciepłej temperatury 50 stopni.
Krok 5:
Dodaj pozostałą wódkę 250 ml i płynny miód, mieszaj, aż miód się rozpuści. Przykryj, odstaw na 5 minut.
Krok 6:
Ostrożnie wlej crumbambula do butelki z pokrywką, najlepiej przez bardzo drobne sito lub podwójną warstwę gazy, włóż 3 groszki czarnego pieprzu do butelki.
Krok 7:
Umieścić w ciemnym miejscu, aby zaparzyć przez 10 dni w temperaturze pokojowej.
Krok 8:
Gotowy domowy krumbambul w przezroczystym jasnożółtym bursztynowym kolorze. Możesz spuścić nalewkę z osadu za pomocą rurki. Gotową krumbambulę można przechowywać hermetycznie zamkniętą do 5 lat.
Krok 9:
Podawaj schłodzone. Ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g