Sałatka z kalmarów z jabłkami i jajkami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Pokrój jajka w paski.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w małe kostki. Zalać wrzącą wodą i odstawić na 10-15 minut.
Krok 4:
Odłóż na sito.
Krok 5:
Kalmary zalać wrzącą wodą, aby samooczyścić film. Przenieś do pojemnika z zimną wodą.
Krok 6:
Użyj rąk, aby wyczyścić folię i akord. Spłucz w zimnej wodzie.
Krok 7:
Pokrój w paski i włóż do rondla.
Krok 8:
Zalej wodą i zagotuj. Dodaj 1 łyżkę octu, wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty.
Krok 9:
Włóż wszystkie składniki do miski, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z majonezem. Zetrzyj jedną czwartą soczystego zielonego jabłka na grubej tarce.Sałatka gotowa! Smacznego!
Sałatka z kalmarów. Lekkostrawny, idealny na świąteczny stół.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g