Sałatka z kalmarów z jabłkami i jajkami

szybkie gotowanie, a na wyjściu pyszna sałatka z minimum majonezu. Kalmary to obfity, ale dietetyczny produkt. A jajka dobrze się z nim łączą. Jeśli sałatka zawiera te 2 składniki, gwarantowany jest delikatny smak.
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 74 % 14 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 5 % 1 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój jajka w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w małe kostki. Zalać wrzącą wodą i odstawić na 10-15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odłóż na sito.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kalmary zalać wrzącą wodą, aby samooczyścić film. Przenieś do pojemnika z zimną wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Użyj rąk, aby wyczyścić folię i akord. Spłucz w zimnej wodzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój w paski i włóż do rondla.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zalej wodą i zagotuj. Dodaj 1 łyżkę octu, wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż wszystkie składniki do miski, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z majonezem. Zetrzyj jedną czwartą soczystego zielonego jabłka na grubej tarce.Sałatka gotowa! Smacznego!

Sałatka z kalmarów. Lekkostrawny, idealny na świąteczny stół.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy