Zupa z ziemniakami i klopsikami

przepis jest bardzo prosty, a rezultatem jest obfite, smaczne i zdrowe danie na lunch. Do zupy z klopsikami lepiej podawać śmietanę i świeże zioła.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 30 % 10 g
220 kcal
IG: 70 / 30 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowuję niezbędne produkty. Z wieprzowiny i wołowiny robię wcześniej mięso mielone. Sól, doprawiam pieprzem i mieszam.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki kroję w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki w średniej kostce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieczarki kroję w kostkę, cebulę kroję w drobną kostkę. Ryż dobrze spłukuję kilka razy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go i wlej marchewkę. Lekko pasuję.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę, grzyby i ryż do marchwi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz wszystkie warzywa razem przez 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ziemniaki, zalej wrzącą wodą i gotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Formuję klopsiki z mielonego mięsa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj klopsiki do garnka z warzywami, gotuj, aż klopsiki będą gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na samym końcu gotowania przyprawiam przyprawami i liściem laurowym i ziołami, wyłączam ogień, przykrywam patelnię pokrywką i odstawiam na 5-10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gorącą zupę wlewam do misek, dekoruję ziołami i podaję do stołu. Smacznego!!!

w razie potrzeby do tej zupy można dodać dowolne dodatkowe składniki według własnego gustu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal / 100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy