skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowuję niezbędne produkty. Z wieprzowiny i wołowiny robię wcześniej mięso mielone. Sól, doprawiam pieprzem i mieszam.
Krok 2:
Marchewki kroję w paski.
Krok 3:
Ziemniaki w średniej kostce.
Krok 4:
Pieczarki kroję w kostkę, cebulę kroję w drobną kostkę. Ryż dobrze spłukuję kilka razy.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go i wlej marchewkę. Lekko pasuję.
Krok 6:
Dodaj cebulę, grzyby i ryż do marchwi.
Krok 7:
Piecz wszystkie warzywa razem przez 5 minut.
Krok 8:
Dodaj ziemniaki, zalej wrzącą wodą i gotuj.
Krok 9:
Formuję klopsiki z mielonego mięsa.
Krok 10:
Dodaj klopsiki do garnka z warzywami, gotuj, aż klopsiki będą gotowe.
Krok 11:
Na samym końcu gotowania przyprawiam przyprawami i liściem laurowym i ziołami, wyłączam ogień, przykrywam patelnię pokrywką i odstawiam na 5-10 minut.
Krok 12:
Gorącą zupę wlewam do misek, dekoruję ziołami i podaję do stołu. Smacznego!!!
w razie potrzeby do tej zupy można dodać dowolne dodatkowe składniki według własnego gustu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal / 100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g