skład / składniki
metoda gotowania
jednym z uderzających przedstawicieli jesiennych zbiorów jest pomarańczowa Dynia. Jest atrakcyjny nie tylko ze względu na jasny kolor, ale także bogatą zawartość składników odżywczych w kompozycji. Jedzenie dyni ma korzystny wpływ na organizm dorosłych i dzieci. Dynię można piec, smażyć, gotować, robić z niej ciasta, a nawet desery. Jednym z najpopularniejszych dań z dyni jest zupa puree. A w tym & amp; nbsp; przepisie możesz dowiedzieć się, jak szybko i łatwo go przygotować.
na początek wybierz dynię. Do zupy najlepiej jest wziąć niesłodzoną dynię,aby uzyskać bardziej zrównoważony smak zupy. Umyj dynię, osusz i pokrój na pół. Za pomocą dużej łyżki usuń miąższ wraz z nasionami ze środka. Połóż dynię na desce do krojenia ściętą stroną do dołu i obierz nożem. Następnie pokrój dynię na małe kawałki w kostkę.
obierz i umyj cebulę i ziemniaki. Pokrój cebulę i ziemniaki na małe kawałki o dowolnym kształcie.
wlej bulion warzywny na patelnię (możesz zastąpić zwykłą czystą wodą, ale smak zupy nie będzie tak bogaty). Umieść pokrojone warzywa na patelni. Sól i pieprz do smaku, dodaj curry. Umieść patelnię na średnim ogniu, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj i gotuj warzywa do całkowitego ugotowania przez 40 do 45 minut. Warzywa powinny być miękkie i łatwe do przekłucia widelcem.
gdy warzywa będą gotowe, zdejmij patelnię z ognia. Ostudzić zupę i wlać do miski blendera lub robota kuchennego. Zmiel warzywa na gładką masę.
rozdrobnioną zupę wlej z powrotem do garnka. Wlej tam śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dodaj trochę mielonego chili (opcjonalnie).
umieść garnek zupy z powrotem na kuchence i podgrzej prawie do wrzenia. Posmakuj i dodaj brakujące składniki.
przelej zupę dyniową na porcjowane talerze. Możesz ozdobić świeżą gałązką rozmarynu i podawać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g