zupa puree z dyni szybko

Jasna pomarańczowa zupa to prawdziwa skarbnica witamin! Zupa z puree z dyni jest szybka i łatwa do zrobienia dzięki temu przepisowi! W końcu nie będzie to wymagało żadnych skomplikowanych manipulacji ani drogich produktów. A wynik zadowoli nawet najbardziej kapryśnych domowników. Zdecydowanie warto spróbować!
Alexa-Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
62 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jednym z uderzających przedstawicieli jesiennych zbiorów jest pomarańczowa Dynia. Jest atrakcyjny nie tylko ze względu na jasny kolor, ale także bogatą zawartość składników odżywczych w kompozycji. Jedzenie dyni ma korzystny wpływ na organizm dorosłych i dzieci. Dynię można piec, smażyć, gotować, robić z niej ciasta, a nawet desery. Jednym z najpopularniejszych dań z dyni jest zupa puree. A w tym & amp; nbsp; przepisie możesz dowiedzieć się, jak szybko i łatwo go przygotować.

na początek wybierz dynię. Do zupy najlepiej jest wziąć niesłodzoną dynię,aby uzyskać bardziej zrównoważony smak zupy. Umyj dynię, osusz i pokrój na pół. Za pomocą dużej łyżki usuń miąższ wraz z nasionami ze środka. Połóż dynię na desce do krojenia ściętą stroną do dołu i obierz nożem. Następnie pokrój dynię na małe kawałki w kostkę.

obierz i umyj cebulę i ziemniaki. Pokrój cebulę i ziemniaki na małe kawałki o dowolnym kształcie.

wlej bulion warzywny na patelnię (możesz zastąpić zwykłą czystą wodą, ale smak zupy nie będzie tak bogaty). Umieść pokrojone warzywa na patelni. Sól i pieprz do smaku, dodaj curry. Umieść patelnię na średnim ogniu, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj i gotuj warzywa do całkowitego ugotowania przez 40 do 45 minut. Warzywa powinny być miękkie i łatwe do przekłucia widelcem.

gdy warzywa będą gotowe, zdejmij patelnię z ognia. Ostudzić zupę i wlać do miski blendera lub robota kuchennego. Zmiel warzywa na gładką masę.

rozdrobnioną zupę wlej z powrotem do garnka. Wlej tam śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dodaj trochę mielonego chili (opcjonalnie).

umieść garnek zupy z powrotem na kuchence i podgrzej prawie do wrzenia. Posmakuj i dodaj brakujące składniki.

przelej zupę dyniową na porcjowane talerze. Możesz ozdobić świeżą gałązką rozmarynu i podawać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy