marynowane ryżyki prosty przepis

Przygotuj pyszne grzyby i ciesz się zimą! Marynowane grzyby to prosty przepis, który z pewnością spodoba się łatwości gotowania i niezmiennie doskonałemu rezultatowi. Rzeczywiście, przy minimalnym nakładzie pracy i czasu możesz uzyskać pyszne chrupiące grzyby, które zachwycą całą zimną porę.
FeruzoldaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
11 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

przed marynowaniem konieczne jest przygotowanie imbiru do procesu konserwacji. Dokładnie opłucz grzyby pod bieżącą wodą w misce, kilkakrotnie zmieniając wodę. Konieczne jest usunięcie wszystkich śmieci, gałązek i ziemi, które nieuchronnie trafiają do kosza podczas zbierania grzybów. Następnie wrzuć grzyby do durszlaka, aby szklanka wody. Po rozłożeniu imbiru na desce do krojenia odetnij wszystkie uszkodzone obszary, które nie nadają się do konserwacji.

w rondlu o odpowiedniej wielkości (aby zmieściły się wszystkie grzyby) zagotuj wodę i wrzuć do niej umyte grzyby. Gotuj grzyby od momentu ponownego zagotowania wody przez 10-15 minut. Ten czas wystarczy, aby grzyby stały się nieco bardziej miękkie, ale zachowały swój piękny kolor i charakterystyczny leśny smak.

po upływie określonego czasu zdejmij patelnię z ognia, odcedź i wrzuć grzyby do durszlaka lub przepuść przez duże sito. Ponownie opłucz grzyby pod strumieniem zimnej wody.

przygotuj odpowiedni pojemnik na grzyby. Dokładnie umyj słoiki, sterylizuj na parze, w piekarniku lub w inny sposób. Zagotuj pokrywki.

przygotuj marynatę dla imbiru. Zagotuj litr czystej wody w rondlu. Dodaj sól, cukier, pieprz, liść laurowy, goździki i cynamon. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj powstałą marynatę przez kilka minut. Na koniec dodaj ocet do konserwacji i zdejmij patelnię z ognia.

czosnek obrać, opłukać i włożyć do wysterylizowanych słoików. Wrzuć tam parasole suchego kopru i liści dębu (wcześniej umyj i poparz wrzącą wodą). Ugotowane grzyby równomiernie włożyć do słoików i zalać gotowaną marynatą. Zwiń pokrywki.

umieść zwinięte słoiki w ustronnym miejscu, odwracając je do góry nogami i przykrywając ciepłym kocem. W tej pozycji pozostaw puszki, aż całkowicie ostygną. Przechowuj gotowe marynowane grzyby w ciemnym, chłodnym miejscu przez rok. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Rydzyki świeże - 17   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Liście dębu - 0   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g

Podobne przepisy