filet w lezonie

pyszne i delikatne mięso dosłownie rozpływa się w ustach! Filet w lezonie to ciekawe i satysfakcjonujące danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Soczyste mięso jagnięce z warzywami i smażonymi grzybami, doprawione delikatnym kremowym lodem, spodoba się nie tylko miłośnikom jagnięciny, ale także tym, którzy nigdy nie jedli mięsa jagnięcego.
julijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 23 % 3 g
79 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

umyj filet z młodej jagnięciny (lepiej wziąć jagnięcinę), osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki, wycinając wszystkie filmy i żyły.

Przenieś pokrojone mięso na patelnię, zalej zimną wodą i podpal. Na średnim ogniu zagotuj zawartość, usuń pianę i folię z bulionu łyżką cedzakową.

sól i pieprz bulion do smaku, dodaj goździki.

marchewki i cebulę obrać, umyć. Drobno posiekaj cebulę i wrzuć do gotującego się bulionu. Pokrój marchewki na dość duże kawałki i włóż do rondla.

opłucz Zielenie. Za pomocą nici zrób bukiet liści laurowych, gałązek pietruszki i tymianku i ostrożnie włóż go do bulionu. Przykryj patelnię i gotuj mięso na małym ogniu przez około godzinę (w zależności od jagnięciny).

po godzinie sprawdź mięso pod kątem miękkości i zdejmij patelnię z ognia. Wyciągnij bukiet zieleni z patelni.

na patelni lub głębokiej patelni rozpuść kawałek masła. Ciągle mieszając drewnianą szpatułką, wsyp mąkę do rondla i na małym ogniu wymieszaj ją ze stopionym masłem, aż będzie kremowa. Wlej litr bulionu jagnięcego do rondla. Za pomocą drewnianej szpatułki lub trzepaczki kontynuuj mieszanie zawartości patelni, aż sos będzie gładki. Gotuj sos jagnięcy przez kolejne 15 minut, ciągle mieszając.

odcedź pozostały bulion jagnięcy z patelni - nie będzie już potrzebny. Pozostałe mięso zalać sosem z patelni i gotować wszystko razem przez 5 minut, aby wszystkie smaki zmieszały się ze sobą.

umyj pieczarki, pokrój duże. Podsmaż na głębokiej patelni na odrobinie oliwy z oliwek i przenieś na patelnię z jagnięciną.

przygotuj lezon. Umyj jajka, oddziel żółtka od białek (potrzebne będą tylko żółtka). W małym rondlu połącz żółtka, śmietanę i sok z cytryny. Gotuj wszystko na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. W takim przypadku sos nie może się zagotować, w przeciwnym razie śmietana i jajka zwijają się.

polej filet jagnięcy gotowanym lisonem. Sprawdź naczynie pod kątem soli i dopraw w razie potrzeby. Filet jagnięcy w lezonie jest gotowy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal / 100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal / 100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g

Podobne przepisy