skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj 2-3 miski zupy. 0,5 litra bulionu rybnego (lub innego) powoli gotujemy, a my kroimy wszystko.
Krok 2:
Jeden średni ziemniak lub kilka małych kroimy w drobną kostkę.
Krok 3:
Drobno posiekaj lub zetrzyj jedną małą marchewkę na grubej tarce. Składamy do ziemniaków.
Krok 4:
Wrzuć 10 gramów masła i soli do smaku do wrzącego bulionu.
Krok 5:
Załaduj ziemniaki z marchewką.
Krok 6:
I garść ryżu (około 25 gramów). Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż wszystko, co załadowaliśmy do bulionu, będzie gotowe.
Krok 7:
Gdy wszystko się gotuje, pokrój pory. Jego ilość zależy od stopnia Twojej miłości do cebuli. Kroję go w ćwiartki. Pory można zastąpić krymską, zwykłą czerwoną lub zwykłą cebulą. Te rodzaje cebuli lepiej wrzucić do gotowania z ziemniakami, marchewką i ryżem. Jeśli używasz porów, można go załadować do zupy na 5 minut przed gotowaniem wszystkich innych składników lub na samym końcu wraz z koperkiem (wtedy pozostanie całkowicie świeży).
Krok 8:
Pokrój pęczek (30 gramów) kopru, tylko zielenie, bez łodyg.
Krok 9:
Zdecydowałem, że chcę trochę ugotować cebulę: Ładuję ją do zupy i gotuję przez 5 minut.
Krok 10:
Po 5 minutach Ładuję posiekany koperek.
Krok 11:
W swojej hipostazie tankowania zupa jest gotowa.
Krok 12:
Alternatywnie możesz go zmiksować za pomocą blendera zanurzeniowego. Jeśli użyłeś czerwonej cebuli, zupa będzie miała straszny szary kolor w postaci puree :)
Krok 13:
Nie można go całkowicie puree: wtedy część nadzienia pozostanie w kawałkach, a część będzie działać jako zagęszczenie zupy. Jeśli chcesz, aby ryba była obecna w tej zupie, ugotuj bulion z całego kawałka ryby, podziel go na kawałki i dodaj na samym końcu. Lub ugotuj zupę w wodzie, a rybę (około 100 gramów), surową, obraną i pokrojoną na kawałki, dodaj razem z ziemniakami, marchewką i ryżem na samym początku.
Krok 14:
Tę zupę można ugotować na dowolnym innym bulionie. Autor przepisu twierdzi, że taką zupę można podawać dzieciom od roku. Smacznego i nie bój się eksperymentować!
Witajcie koledzy kucharze!
z jakiegoś powodu jestem pewien, że ty, podobnie jak ja, znacznie rzadziej gotujesz zupy na bulionie rybnym niż na kurczaku :) nie mówię o zupach rybnych, ale o zupach na bulionie rybnym. To duża różnica: zupa rybna to taka, która ma kawałki ryby i ma wyraźny rybi smak i aromat; a zupa na bulionie rybnym jest nieporównywalnie łagodniejsza pod względem "rybności"! Otrzymujesz wszystkie zalety bulionu rybnego i możesz nadać mu odrobinę smaku, cokolwiek chcesz, używając innych składników. Ja nawet gotowałam na nim szczawiową kapuśniak i nikt nie podejrzewał, że nie są na bulionie z kurczaka:) a gotuję je rzadziej tylko dlatego, że ryby kupuję znacznie rzadziej niż kurczaka, co oznacza, że zawsze mam więcej materiału na bulion z kurczaka. Masz to samo? :) I przyniosłem wam dzisiaj prawdopodobnie najprostszą zupę, którą można przygotować na bulionie rybnym: prostą, ale bardzo smaczną, wariantową i ciekawą, inaczej bym nie przyniosła :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół rybny - 49 kcal/100g