zupa jarzynowa na bulionie rybnym

najprostsza, bardzo smaczna zupa jarzynowa z ryżem na bulionie.
Kieliszek JungaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 7 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 44 % 7 g
71 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj 2-3 miski zupy. 0,5 litra bulionu rybnego (lub innego) powoli gotujemy, a my kroimy wszystko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeden średni ziemniak lub kilka małych kroimy w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj lub zetrzyj jedną małą marchewkę na grubej tarce. Składamy do ziemniaków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wrzuć 10 gramów masła i soli do smaku do wrzącego bulionu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Załaduj ziemniaki z marchewką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I garść ryżu (około 25 gramów). Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż wszystko, co załadowaliśmy do bulionu, będzie gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy wszystko się gotuje, pokrój pory. Jego ilość zależy od stopnia Twojej miłości do cebuli. Kroję go w ćwiartki. Pory można zastąpić krymską, zwykłą czerwoną lub zwykłą cebulą. Te rodzaje cebuli lepiej wrzucić do gotowania z ziemniakami, marchewką i ryżem. Jeśli używasz porów, można go załadować do zupy na 5 minut przed gotowaniem wszystkich innych składników lub na samym końcu wraz z koperkiem (wtedy pozostanie całkowicie świeży).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój pęczek (30 gramów) kopru, tylko zielenie, bez łodyg.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdecydowałem, że chcę trochę ugotować cebulę: Ładuję ją do zupy i gotuję przez 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 5 minutach Ładuję posiekany koperek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W swojej hipostazie tankowania zupa jest gotowa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Alternatywnie możesz go zmiksować za pomocą blendera zanurzeniowego. Jeśli użyłeś czerwonej cebuli, zupa będzie miała straszny szary kolor w postaci puree :)

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nie można go całkowicie puree: wtedy część nadzienia pozostanie w kawałkach, a część będzie działać jako zagęszczenie zupy. Jeśli chcesz, aby ryba była obecna w tej zupie, ugotuj bulion z całego kawałka ryby, podziel go na kawałki i dodaj na samym końcu. Lub ugotuj zupę w wodzie, a rybę (około 100 gramów), surową, obraną i pokrojoną na kawałki, dodaj razem z ziemniakami, marchewką i ryżem na samym początku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Tę zupę można ugotować na dowolnym innym bulionie. Autor przepisu twierdzi, że taką zupę można podawać dzieciom od roku. Smacznego i nie bój się eksperymentować!

Witajcie koledzy kucharze!
z jakiegoś powodu jestem pewien, że ty, podobnie jak ja, znacznie rzadziej gotujesz zupy na bulionie rybnym niż na kurczaku :) nie mówię o zupach rybnych, ale o zupach na bulionie rybnym. To duża różnica: zupa rybna to taka, która ma kawałki ryby i ma wyraźny rybi smak i aromat; a zupa na bulionie rybnym jest nieporównywalnie łagodniejsza pod względem "rybności"! Otrzymujesz wszystkie zalety bulionu rybnego i możesz nadać mu odrobinę smaku, cokolwiek chcesz, używając innych składników. Ja nawet gotowałam na nim szczawiową kapuśniak i nikt nie podejrzewał, że nie są na bulionie z kurczaka:) a gotuję je rzadziej tylko dlatego, że ryby kupuję znacznie rzadziej niż kurczaka, co oznacza, że zawsze mam więcej materiału na bulion z kurczaka. Masz to samo? :) I przyniosłem wam dzisiaj prawdopodobnie najprostszą zupę, którą można przygotować na bulionie rybnym: prostą, ale bardzo smaczną, wariantową i ciekawą, inaczej bym nie przyniosła :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół rybny - 49   kcal/100g

Podobne przepisy