Sałatka wieprzowa z filetem z kurczaka

Sałatka w kształcie żółtej świnki-dekoracja stołu noworocznego. Taka oryginalna sałatka nie tylko zachwyci swoim atrakcyjnym wyglądem, ale także zaspokoi Ciebie i Twoich gości, którzy spotkają się z Tobą przy świątecznym stole. Sałatka w kształcie uroczej świni będzie dumą każdej gospodyni domowej.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 14 g
tłuszcze 52 % 24 g
węglowodany 17 % 8 g
302 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej wodę do garnka, dodaj sól,podpal. Gdy woda się zagotuje, włóż pierś z kurczaka do rondla i gotuj do miękkości: przybliżony czas gotowania wynosi 20-30 minut. Wyjmij gotową pierś z bulionu, ostudź i pokrój na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka ugotować na twardo, trzymać w zimnej wodzie, aż całkowicie ostygną. Obierz i pokrój w małe kostki. Jest specjalny okrągły sitko z kwadratowymi oczkami - możesz poradzić sobie z cięciem jajek w kilka sekund.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź danie na sałatkę. Rozłóż filet z kurczaka pierwszą warstwą, posmaruj majonezem na wierzchu. Najpierw robimy siatkę,a następnie smarujemy łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż połowę jajek drugą warstwą, druga połowa pójdzie na uformowanie głowy świni. Wlej również majonez i potrzyj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż śliwki trzecią warstwą, posmaruj majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż orzechy czwartą warstwą. Rozdrabnianie ich nie jest konieczne, chociaż jest to opcjonalne. Wziąłem połówki i ćwiartki orzechów. Na wierzch nakładamy również i smarujemy majonez.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ułóż jajka na zjeżdżalni w części sałatki, w której świnia będzie miała głowę. Polej je majonezem na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp sałatkę startym serem. Wytnij trzy koła z kiełbasy i zrób z nich Prosiaczek i uszy. Instalujemy je na swoich miejscach. Włóż oczy z zielonego groszku. Udekoruj świeżym koperkiem. Nasza świnka jest gotowa!

sałatka tematyczna w postaci świni-symbol nadchodzącego Nowego Roku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy