skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej wodę do garnka, dodaj sól,podpal. Gdy woda się zagotuje, włóż pierś z kurczaka do rondla i gotuj do miękkości: przybliżony czas gotowania wynosi 20-30 minut. Wyjmij gotową pierś z bulionu, ostudź i pokrój na małe kawałki.
Krok 2:
Jajka ugotować na twardo, trzymać w zimnej wodzie, aż całkowicie ostygną. Obierz i pokrój w małe kostki. Jest specjalny okrągły sitko z kwadratowymi oczkami - możesz poradzić sobie z cięciem jajek w kilka sekund.
Krok 3:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 4:
Weź danie na sałatkę. Rozłóż filet z kurczaka pierwszą warstwą, posmaruj majonezem na wierzchu. Najpierw robimy siatkę,a następnie smarujemy łyżką.
Krok 5:
Połóż połowę jajek drugą warstwą, druga połowa pójdzie na uformowanie głowy świni. Wlej również majonez i potrzyj.
Krok 6:
Rozłóż śliwki trzecią warstwą, posmaruj majonezem.
Krok 7:
Rozłóż orzechy czwartą warstwą. Rozdrabnianie ich nie jest konieczne, chociaż jest to opcjonalne. Wziąłem połówki i ćwiartki orzechów. Na wierzch nakładamy również i smarujemy majonez.
Krok 8:
Następnie ułóż jajka na zjeżdżalni w części sałatki, w której świnia będzie miała głowę. Polej je majonezem na wierzchu.
Krok 9:
Posyp sałatkę startym serem. Wytnij trzy koła z kiełbasy i zrób z nich Prosiaczek i uszy. Instalujemy je na swoich miejscach. Włóż oczy z zielonego groszku. Udekoruj świeżym koperkiem. Nasza świnka jest gotowa!
sałatka tematyczna w postaci świni-symbol nadchodzącego Nowego Roku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g