Sałatka z buraków

Prosta i niedroga sałatka będzie pięknym i zdrowym daniem!
SvetlayaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 12-18 listopada

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 49 % 21 g
węglowodany 37 % 16 g
258 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania weź buraki, orzechy włoskie, suszone śliwki, majonez, sól, mielony czarny pieprz, gotowaną kiełbasę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź małe buraki. Używaj warzyw o gęstej strukturze i bez czarnych plam. Dobrze spłucz myjką z brudu. Przytnij kucyki po obu stronach. Osusz ręcznikiem papierowym. Nadal dobrze byłoby spróbować trochę, aby buraki były słodkie. Bardzo często spotyka się bez smaku warzywa. Zawiń w folię i wyślij do gorącego piekarnika o temperaturze 180-190 stopni. Piecz przez 30-60 minut. Czas gotowania zależy od mocy pieca. Nakłuć buraki ząbkiem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie przygotuj suszone śliwki. Kupuj suszone owoce bez pestek i dobrej jakości. Jeśli są przesuszone, zalej wrzącą wodą przez 5-7 minut. Następnie spuść wodę i dobrze osusz serwetką. Pokrój na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój orzechy na małe kawałki. W razie potrzeby można lekko wysuszyć na gorącej, suchej patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzić pieczone buraki. Obierz. Zmiel na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do głębokiej miski przenieś starte buraki, posiekane orzechy i kawałki suszonych śliwek. Dodaj trochę soli i mielonego pieprzu. Dodaj majonez do smaku. Jeśli to możliwe, zrób domowy majonez. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i posmakuj. W razie potrzeby doprowadź przyprawy do pożądanego rezultatu. W razie potrzeby możesz dodać ząbek startego czosnku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz będziesz potrzebować gotowanej lub wędzonej kiełbasy. Wytnij "Prosiaczek", "uszy", "ogon"i " kopyta". Z kawałka suszonych śliwek zrób "Oczy". Aby uzyskać piękniejszą prezentację, możesz ozdobić talerz. W tym przypadku stosuje się szablon płatka śniegu i mieloną paprykę. Ułóż masę sałatkową za pomocą pierścienia do formowania. Rozłóż wycięte kawałki w odpowiednich miejscach. Sałatka z buraków "świnia" jest gotowa. Podawaj od razu do stołu. Smacznego i smacznego nowego g

jak traktować rodzinę i gości na Nowy Rok, jedno z najważniejszych pytań wielu gospodyń domowych. W roku żółtej świni proponuję przygotować pyszną, a jednocześnie piękną sałatkę z buraków "prosię". Zawiera tylko niedrogie i niedrogie produkty, które z pewnością znajdują się w każdym domu. Sałatka jest przygotowywana bardzo szybko, jeśli wcześniej przygotujesz główny składnik-buraki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa"amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa"Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g

Podobne przepisy