prosty sos żurawinowy
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
włóż cukier do małej patelni i zalej wodą i sokiem pomarańczowym.
bez mieszania połóż żurawinę na wierzchu (moja żurawina jest zamrożona, nie rozmrażałam jej).
umieść na cichym ogniu, zamykając pokrywkę.
stopniowo przyszły sos zaczyna się nagrzewać, żurawina zaczyna wydzielać sok.
po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj sos przez 10-15 minut. Żurawina pęknie po podgrzaniu, dając w ten sposób jeszcze więcej soku.
po 15 minutach gotowania na małym ogniu sos jest gotowy.
Przenieś sos do sosjerki i ostudź.
sos dobrze trzyma się w lodówce. Natychmiast z lodówki sos będzie bardzo gęsty, więc trzeba go dobrze wymieszać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g