prosty sos żurawinowy

dla miłośników sosów słodko-kwaśnych. Prosty słodko-kwaśny sos żurawinowy. Przygotowany w jednej chwili, może być przechowywany w lodówce. Doskonale urozmaica zwykłe dania z kurczaka i drobiu. Dobrze nadaje się do kotletów, klopsików, kebabów. W składzie tylko produkty naturalne, bogate w witaminy. Doskonałe rozwiązanie jako koloroterapia z szarymi jesiennymi dniami.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 35 g
138 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

włóż cukier do małej patelni i zalej wodą i sokiem pomarańczowym.

bez mieszania połóż żurawinę na wierzchu (moja żurawina jest zamrożona, nie rozmrażałam jej).

umieść na cichym ogniu, zamykając pokrywkę.

stopniowo przyszły sos zaczyna się nagrzewać, żurawina zaczyna wydzielać sok.

po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj sos przez 10-15 minut. Żurawina pęknie po podgrzaniu, dając w ten sposób jeszcze więcej soku.

po 15 minutach gotowania na małym ogniu sos jest gotowy.

Przenieś sos do sosjerki i ostudź.

sos dobrze trzyma się w lodówce. Natychmiast z lodówki sos będzie bardzo gęsty, więc trzeba go dobrze wymieszać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g

Podobne przepisy