Chiński sos orzechowy

niezwykły smak tego sosu podbije każdego smakosza! Chiński sos orzechowy okazuje się niezwykły w smaku-jednocześnie słodki i słony, z lekką kwaskowatością i pikantną ostrinką. Jego orzechowy posmak doskonale komponuje się z grillowanym mięsem i ryżem. Można go jednak podawać z innymi potrawami, nawet zupełnie nie chińskimi. Możesz kupić pastę tamaryndowca w różnych sklepach i supermarketach, które sprzedają przyprawy do kuchni azjatyckiej. Jeśli pasty nie można znaleźć, można ją zastąpić suszonym mango w proszku, sosem Worcestershire lub sokiem z cytryny.
ZHANNA_Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 9 g
tłuszcze 49 % 20 g
węglowodany 29 % 12 g
261 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

podstawą chińskiego sosu orzechowego są orzeszki ziemne. To on nadaje sosowi wyraźny orzechowy smak, który doskonale komponuje się z grillowanym mięsem, grillowanymi potrawami. Gotowy sos ma bardzo łagodny, słodko-kwaśny, pikantny smak i pyszny aromat.

najpierw musisz obrać orzechy. Aby to zrobić, najlepiej zalać orzeszki ziemne gorącą wodą - dzięki temu proces ten będzie mniej pracochłonny.

następnie za pomocą blendera zmiel przygotowane obrane orzechy na pastę o ziarnistej strukturze i odstaw na bok.

zetrzyj trochę fig, około pół łyżeczki. Wyciśnij sok z limonki. Limonkę można zastąpić cytryną - wtedy potrzebujesz soku z połowy cytryny.

Połącz imbir, czosnek, chili i sok z limonki w osobnej misce.

umyj, obierz i posiekaj szalotki. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem i podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż będzie karmelowy.

dodaj mieszankę imbiru, czosnku i pieprzu na patelnię. Gotuj sos na średnim ogniu, aż olej zacznie oddzielać się od pasty pieprzowej.

następnie włóż pastę orzechową na patelnię, wlej wodę i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Sól do smaku. Zrób duży ogień, aby sos dobrze się zagotował i stał się bardziej jednorodny.

gdy sos się zagotuje i stanie się jednorodny, zmniejsz ogień. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj pastę z tamaryndowca. Wymieszaj sos i dodaj cukier do smaku, jeśli to konieczne.

gotowy sos można przechowywać w lodówce do 5 dni lub 6 miesięcy w zamrażarce.

podawaj z grillowanym mięsem lub daniami z ryżu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Tamaryndowiec - 239   kcal/100g

Podobne przepisy