skład / składniki
metoda gotowania
podstawą chińskiego sosu orzechowego są orzeszki ziemne. To on nadaje sosowi wyraźny orzechowy smak, który doskonale komponuje się z grillowanym mięsem, grillowanymi potrawami. Gotowy sos ma bardzo łagodny, słodko-kwaśny, pikantny smak i pyszny aromat.
najpierw musisz obrać orzechy. Aby to zrobić, najlepiej zalać orzeszki ziemne gorącą wodą - dzięki temu proces ten będzie mniej pracochłonny.
następnie za pomocą blendera zmiel przygotowane obrane orzechy na pastę o ziarnistej strukturze i odstaw na bok.
zetrzyj trochę fig, około pół łyżeczki. Wyciśnij sok z limonki. Limonkę można zastąpić cytryną - wtedy potrzebujesz soku z połowy cytryny.
Połącz imbir, czosnek, chili i sok z limonki w osobnej misce.
umyj, obierz i posiekaj szalotki. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem i podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż będzie karmelowy.
dodaj mieszankę imbiru, czosnku i pieprzu na patelnię. Gotuj sos na średnim ogniu, aż olej zacznie oddzielać się od pasty pieprzowej.
następnie włóż pastę orzechową na patelnię, wlej wodę i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Sól do smaku. Zrób duży ogień, aby sos dobrze się zagotował i stał się bardziej jednorodny.
gdy sos się zagotuje i stanie się jednorodny, zmniejsz ogień. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj pastę z tamaryndowca. Wymieszaj sos i dodaj cukier do smaku, jeśli to konieczne.
gotowy sos można przechowywać w lodówce do 5 dni lub 6 miesięcy w zamrażarce.
podawaj z grillowanym mięsem lub daniami z ryżu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Tamaryndowiec - 239 kcal/100g