skład / składniki
metoda gotowania
to ciasto warstwowe łączy w sobie dobrze dobrany zestaw potraw. Ciasto francuskie z powodzeniem harmonizuje z mielonym mięsem. A w połączeniu z sosem miodowo-orzechowym to danie staje się niesamowicie smaczne. Podczas gotowania będziesz musiał trochę majstrować przy sosie mięsnym, ale pyszny smak gotowego dania jest tego wart.
1. Weź czerwoną cebulę sałatkową, powinna to być mała cebula. Umyj cebulę, obierz, drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię i wlej na nią trochę oliwy z oliwek, około łyżki stołowej. Wlać cebulę na rozgrzaną powierzchnię patelni i smażyć przez 3 minuty, aż zmięknie.
w osobnej misce wymieszaj czosnek, kminek i cynamon. Weź patelnię z grubym dnem i wlej tam pozostałą oliwę z oliwek, podgrzej ją na średnim ogniu i dodaj mięso mielone. Dusić mięso mielone na średnim ogniu przez około 4 minuty. Następnie zmniejszyć ciepło. Dodaj do garnka podsmażoną cebulę, sok pomarańczowy, jego skórkę oraz mieszankę czosnku i przypraw. Doprowadzić wszystko do wrzenia i gotować przez kolejne 6 minut lub do odparowania płynu. Następnie włóż wszystko do miski i ostudź.
2. Włącz piekarnik na 200 stopni. Weź gotowe ciasto filo lub wyciąg. Posmaruj każdy arkusz ciasta pędzlem oliwą z oliwek, składając jeden na drugim. Pod spodem arkuszy połóż czysty ręcznik kuchenny.
3. Połóż gotowe mięso mielone na arkuszu ciasta, cofając się od krawędzi o około 3 cm, jest to konieczne, aby nadzienie nie wypadło z rolki podczas skręcania. Następnie ostrożnie, aby nie rozerwać cienkiego ciasta, użyj dolnego ręcznika, aby zwinąć arkusze w rolkę. Przenieś rolkę na pergamin i skręć w spiralę. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika piec przez 20 minut, aż pojawi się złoty kolor.
4. Podgrzej patelnię z grubym dnem. Wlej tam miód i biały ocet i gotuj na średnim ogniu przez 1 minutę, ciągle mieszając, aż miód się rozpuści. A następnie gotuj jeszcze przez 2 minuty, aż miód zgęstnieje. Oczyść i posiekaj pistacje. Wymieszaj powstały sos miodowy z posiekanymi orzechami i ostudź.
ułóż gotowe ciasto na talerzu i polej sosem miodowo-orzechowym. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Ciasto filo - 441 kcal/100g