paproć marynowana

pikantny smak tego dania nie pozostawi cię obojętnym! Marynowana paproć to egzotyczne danie kuchni japońskiej. Marynowane łodygi paproci smakują jak grzyby miodowe. Są dodawane do sałatek, wypieków, różnych przystawek, dań mięsnych lub po prostu spożywane.
SerofimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
9 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

Paproć to szeroko rozpowszechniona, bezpretensjonalna roślina rosnąca na każdym obszarze z wyjątkiem stepów, pustyń i mroźnych regionów. W kuchni jest najczęściej używany w kuchni japońskiej i koreańskiej. W Japonii produkt ten jest ceniony za działanie przeciwstarzeniowe i nazywany jest "eliksirem długowieczności". Dania z tej dość egzotycznej rośliny zostały przeniesione na nasz stół 15-20 lat temu z modą na kuchnię azjatycką. Tylko młode łodygi paproci są spożywane jako pokarm, ponieważ pędy bylin twardnieją i pojawiają się w nich nieprzyjemna gorycz.

smak marynowanej paproci przypomina marynowane grzyby miodowe. Po ich konserwacji możesz cieszyć się tym daniem przez cały rok.

młode pędy paproci dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Rozłóż czyste łodygi na ręczniku papierowym i wysusz.

wlej 5 litrów wody do dużego rondla i wlej 500 g soli. Opuść tam czyste łodygi paproci i gotuj je przez dwie minuty, aby gorycz zniknęła.

po zdjęciu garnka z ognia Wrzuć ugotowane łodygi do durszlaka i spłucz zimną wodą. Pozostawić do szkła całą wodę.

przygotuj słoiki - opłucz je, wysterylizuj i zagotuj pokrywki.

rozłóż paproć w wysterylizowanych słoikach .

przygotuj marynatę do konserwacji. Aby to zrobić, wlej 1 litr wody do rondla, dodaj 30 gramów soli, cukru i octu. Doprowadź marynatę do wrzenia i kontynuuj gotowanie na średnim ogniu przez kolejne 2 minuty.

wlej gotową marynatę do wysterylizowanych słoików z paprociami. Zakasać. Odwróć słoiki i połóż je na płaskiej powierzchni, zawinięte w ciepły koc lub koc. Pozostaw na noc, aż całkowicie ostygnie.

najlepiej przechowywać słoiki z paprociami w chłodnym, ciemnym miejscu.

marynowana paproć smakuje jak marynowane grzyby. Łodygi paproci przygotowane zgodnie z tym przepisem dodaje się do sałatki dla pikanterii, na ich podstawie wykonuje się nadzienie do placków lub pierogów, dodaje się je podczas smażenia mięsa.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Paproć - 34   kcal/100g

Podobne przepisy