dżem melonowy z pomarańczą

niesamowicie pachnące i bosko słodkie i delikatne! Dżem melonowy z pomarańczą sprawi, że zwykła wieczorna herbata w chłodne dni będzie małym świętem i przypomni słoneczne lato i złotą jesień. Piękne, jasne, jakby nasączone ciepłem, komfortem i promieniami słońca, z pysznym aromatem melona, pomarańczy i wanilii, delikatną konsystencją i niezapomnianym smakiem... Wszystko o nim - ten niesamowity przysmak zrobiony własnymi rękami.
AneczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 41 g
162 kcal
IG: 2 / 10 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

z melona potrzebujemy tylko miąższu. Pokrój go w średniej wielkości kostkę. Zasadniczo rozmiar nie odgrywa szczególnej roli.

umyj pomarańczę tylną stroną gąbki do mycia naczyń, pod ciepłą wodą. Jest to konieczne, aby zmyć z powierzchni skórki wszystkie szkodliwe substancje, które przetwarzają owoce cytrusowe w celu dłuższego okresu przydatności do spożycia. Po odcięciu skórki z pomarańczy cienką warstwą staramy się nie dotykać białej warstwy, która nada dżemowi niepotrzebną gorycz. Gdy skórka jest cięta, drobno ją kroimy, obieramy pomarańczę i wyciskamy z niej sok.

wlej granulowany cukier do dużego rondla, wlej wodę i rozłóż tam pokrojony melon. Wysyłamy tam również skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy. Podziel strąk wanilii na pół, zeskrob nasiona i dodaj je do garnka z resztą składników. Rzucamy tam połówki strąka.

stawiamy patelnię na wolnym ogniu, doprowadzamy jej zawartość do wrzenia, gotujemy dżem przez 50 minut. Jednocześnie często nie zapominam o mieszaniu przyszłego przysmaku. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką.

podczas gotowania dżemu sterylizujemy słoiki i pokrywki.Na początek myjemy je sodą, dobrze spłukujemy i sterylizujemy parą. Zagotuj pokrywki. Zasadniczo możesz sterylizować słoiki w dowolny dogodny sposób.

gotowy dżem kładziemy na gorąco w słoikach, zwijamy pokrywki i odwracamy do góry nogami. Owinąć kocem i pozostawić na jeden dzień, aby powoli ostygnąć. Po dżemie można umieścić w spiżarni lub piwnicy do przechowywania.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Melon"kantalupa" - 19   kcal/100g
  • Melon"kołchoźnica" - 28   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy