paluszki ziemniaczane

podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek. Ten niemiecki przepis wydał mi się bardzo interesujący. W oryginalnej wersji palce były najpierw gotowane we wrzącej osolonej wodzie przez 5-7 minut, a następnie smażone na oleju, ale wydawało mi się zbędne ponowne gotowanie już ugotowanych ziemniaków. Dlatego smażyłem palce tylko na złoty kolor. Ini okazały się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku-prawie jak ziemniaki w stylu rustykalnym, ale o gęstszej strukturze. Bardzo smaczne proste z keczupem i piwem. Idealny jako dodatek do każdego dania.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 79 % 30 g
172 kcal
IG: 53 / 0 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz ziemniaki i gotuj w skórce do miękkości. Lekko ostudzić i obrać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj masło, żółtko, mąkę i skrobię do ziemniaków. Dodaj gałkę muszkatołową i sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko wymieszaj i zagnieść miękkie ciasto. Nie powinien przyklejać się do rąk, więc podczas ugniatania może być potrzebna odrobina mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z ciasta uformuj małe kiełbaski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i usmaż na nim półfabrykaty ziemniaczane na złoty kolor. W razie potrzeby możesz smażyć palce w głębokim tłuszczu. Połóż gotowe palce na ręczniku papierowym, aby ułożyć nadmiar tłuszczu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy