ser Adyghe na kefirze z mlekiem

ser jest przygotowywany bardzo prosto, nawet początkujący może to zrobić. Ser jest pyszny, co najważniejsze naturalny. Niedawno przeczytałem skład sera ze sklepu, więc jest olej palmowy, kokosowy i sojowy. Ponadto kilka E, zarówno smakowych, jak i wydłużających okres przydatności do spożycia. Cóż, przynajmniej producent uczciwie napisał skład. Dlaczego mielibyśmy to wszystko jeść? Ser okazuje się smaczny i bez dodatków i jest przechowywany w lodówce maksymalnie przez kilka dni, ponieważ jest spożywany. Przypuszczam, że jeśli zwiększysz ilość soli w przepisie, będzie ona przechowywana przez długi czas i bez dodatków, ale myślę, że to zbędne.
WiktorAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

wlewam mleko do rondla o wystarczającej objętości, aby zmieścił się kolejny litr kefiru. Mleko podgrzewam do 95 stopni. Jak tylko się rozgrzeje, wlej kefir i wymieszaj. Jeśli skrzep nie działa, możesz dodać trochę więcej kefiru, ale nie miałem ani jednego przypadku niepowodzenia. Umieść patelnię na dużym ogniu, mieszaj i podgrzewaj, aż serum stanie się przezroczyste. Gdy masa zacznie się gotować, wyłączam ogrzewanie i szybko układam skrzepy sera w formie do sera i jednocześnie je wyciskam. Umieszczam ser pod prasą, około dwóch lub trzech kilogramów, aż ser ostygnie. Posyp ser solą ze wszystkich stron i pozostaw na jeden dzień w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy