ser Adyghe na kefirze z mlekiem
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
wlewam mleko do rondla o wystarczającej objętości, aby zmieścił się kolejny litr kefiru. Mleko podgrzewam do 95 stopni. Jak tylko się rozgrzeje, wlej kefir i wymieszaj. Jeśli skrzep nie działa, możesz dodać trochę więcej kefiru, ale nie miałem ani jednego przypadku niepowodzenia. Umieść patelnię na dużym ogniu, mieszaj i podgrzewaj, aż serum stanie się przezroczyste. Gdy masa zacznie się gotować, wyłączam ogrzewanie i szybko układam skrzepy sera w formie do sera i jednocześnie je wyciskam. Umieszczam ser pod prasą, około dwóch lub trzech kilogramów, aż ser ostygnie. Posyp ser solą ze wszystkich stron i pozostaw na jeden dzień w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g