skład / składniki
metoda gotowania
agar-agar moczyć w 1 łyżce. woda przez co najmniej 1-2 godziny, może być na noc. Ciecierzycę moczyć przez noc, gotować do miękkości. Przenieś do miski blendera (stacjonarnego lub zanurzalnego), dodaj 0,5 łyżki.wywar z ciecierzycy (aquafaby), sól i przyprawy, olej roślinny.
wlej sok z buraków (zetrzyj małe warzywo korzeniowe na drobnej tarce, wyciśnij przez gazę; użyj sokowirówki). Ubij, aż będzie tak gładka, jak to możliwe. W stacjonarnym blenderze jest to trochę trudniejsze – czasami zatrzymaj blender i wymieszaj zawartość. Jeśli masz trudności, możesz dodać więcej wody (im mniej, tym lepiej).
agar-agar doprowadzić do wrzenia, gotować, ciągle mieszając, 1 minutę. Idealną opcją jest dodanie do agaru (!) masę ciecierzycy i bardzo szybko ubić blenderem zanurzeniowym-masa zamarza na oczach. Możesz wlać agar-agar do miski stacjonarnego blendera i natychmiast przewinąć do uzyskania gładkości, ale na ściankach miski będzie więcej pozostałości substancji żelującej. Natychmiast wlej mieszaninę do form (odpowiednie są zwykłe szklanki, plastikowe naczynia, przycięte butelki, worki z sokiem i inne pojemniki). Nie musisz niczego smarować – jeśli przesuniesz nóż po ścianach, kiełbasa z ciecierzycy łatwo odpadnie. Piękna, pyszna i niezaprzeczalnie etyczna wegańska kiełbasa jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g

