Wegetariańska kiełbasa z ciecierzycy i agaru

pyszne i niezwykłe.).
Afina PaladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 64 % 27 g
220 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

agar-agar moczyć w 1 łyżce. woda przez co najmniej 1-2 godziny, może być na noc. Ciecierzycę moczyć przez noc, gotować do miękkości. Przenieś do miski blendera (stacjonarnego lub zanurzalnego), dodaj 0,5 łyżki.wywar z ciecierzycy (aquafaby), sól i przyprawy, olej roślinny.

wlej sok z buraków (zetrzyj małe warzywo korzeniowe na drobnej tarce, wyciśnij przez gazę; użyj sokowirówki). Ubij, aż będzie tak gładka, jak to możliwe. W stacjonarnym blenderze jest to trochę trudniejsze – czasami zatrzymaj blender i wymieszaj zawartość. Jeśli masz trudności, możesz dodać więcej wody (im mniej, tym lepiej).

agar-agar doprowadzić do wrzenia, gotować, ciągle mieszając, 1 minutę. Idealną opcją jest dodanie do agaru (!) masę ciecierzycy i bardzo szybko ubić blenderem zanurzeniowym-masa zamarza na oczach. Możesz wlać agar-agar do miski stacjonarnego blendera i natychmiast przewinąć do uzyskania gładkości, ale na ściankach miski będzie więcej pozostałości substancji żelującej. Natychmiast wlej mieszaninę do form (odpowiednie są zwykłe szklanki, plastikowe naczynia, przycięte butelki, worki z sokiem i inne pojemniki). Nie musisz niczego smarować – jeśli przesuniesz nóż po ścianach, kiełbasa z ciecierzycy łatwo odpadnie. Piękna, pyszna i niezaprzeczalnie etyczna wegańska kiełbasa jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy