skład / składniki
metoda gotowania
oczywiście istnieją przepisy na przygotowanie marynowanego korzenia imbiru, gdy nie trzeba czekać kilku dni, ale wystarczy tylko kilka godzin. Ale to właśnie ten przepis jest najbardziej popularny w krajach wschodnich.
marynowany imbir podawany jest do bułek i sushi wraz z wasabi i sosem sojowym. Kawałek imbiru należy zjeść przed rozpoczęciem posiłku, aby odświeżyć kubki smakowe. Ponadto zaleca się, aby po każdej bułce (sushi) zjeść kolejny kawałek imbiru.
a teraz przejdźmy do przygotowania "Gary", jak nazywa się tę przekąskę w Japonii. Główna różnica między tym przepisem polega nie tylko na użyciu wódki ryżowej i wina ryżowego, ale także na tym, że marynujemy cały korzeń imbiru i kroimy go na talerze przed podaniem.
przejdź do gotowania. Aby to zrobić, dokładnie umyj i wysusz świeży korzeń imbiru, usuwając cienką warstwę skóry. W tym czasie podpalamy mały rondel z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, opuść do niej obrany korzeń imbiru, poczekaj minutę, a następnie usuń i osusz korzeń czystym ręcznikiem. Po umieszczeniu go w szklanym pojemniku (można również użyć ceramiki).
wlej sake, Mirin do małego rondla, wlej granulowany cukier, wymieszaj i rozpal na wolnym ogniu. Doprowadzamy zawartość rondla do wrzenia, ciągle mieszając. Gdy płyn się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia. Wszystkie kryształy cukru powinny się całkowicie stopić. Czekamy, aż powstały syrop ostygnie do temperatury pokojowej.
wlać korzeń imbiru syropem, szczelnie przykryć pokrywką i schłodzić przez trzy dni. Po określonym czasie korzeń imbiru będzie gotowy do podania. Pozostaje tylko pokroić go na talerze.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sake - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wino ryżowe - 256 kcal/100g