skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Zestaw warzyw do tego dania można wziąć absolutnie dowolny, w zależności od preferencji smakowych i dostępności. Musisz jednak wziąć takie warzywa, które mają mniej więcej tyle samo czasu obróbki cieplnej, aby były gotowe. Możesz wziąć świeże lub mrożone warzywa.
Krok 2:
Ugotuj warzywa. Aby danie było zdrowsze i mniej kaloryczne, nie dodajemy do niego smażenia warzyw na oleju roślinnym, wszystkie warzywa w nim będą duszone. Możesz uzupełnić zestaw warzyw mrożonym groszkiem, fasolą i ziarnami kukurydzy, nie tylko poprawią smak potrawy, ale także sprawią, że będzie ona jaśniejsza i bardziej kolorowa, co nie jest nieistotne podczas serwowania potrawy.
Krok 3:
Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Umyj marchewki, obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj czosnek na średniej tarce przez prasę.
Krok 4:
Cukinia lepiej wziąć młoda. Dobrze go umyj, usuń skórę, jeśli jest młody, nie można usunąć rdzenia z nasionami. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Myjemy dynię, myjemy, usuwamy nasiona. Pokrój miąższ dyni również w małe kostki.
Krok 5:
Pomidory są twarde, aby po duszeniu nie zamieniły się natychmiast w owsiankę i lepiej dodać je do naczynia jako ostatnie, po pewnym czasie duszenia pozostałych warzyw. Jeśli mają twardą skórkę, lepiej ją usunąć, polewając pomidory wrzącą wodą.
Krok 6:
Włóż warzywa do garnka, podpal, dodaj trochę wody do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut od momentu zagotowania bulionu.
Krok 7:
Uważa się, że bulgur nie musi być myty, ale nadal lepiej spłukać, aby usunąć kurz i nadmiar glutenu.
Krok 8:
Dodaj bulgur do garnka, sól i pieprz do smaku i napełnij wodą, aby zakryła zawartość garnka. Dusić warzywa ze zbożami przez około 20 minut, w tym czasie płyn powinien odparować. Wyłącz ogień. Wymieszaj bulgur z warzywami, przykryj patelnię pokrywką. Odstawiamy naczynie pod przykryciem na około 15 minut. Podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal / 100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal / 100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Fasola zielona - 33 kcal/100g
- Fasola - 33 kcal / 100g