bulgur z warzywami na kuchence

pożywne i zdrowe danie z warzyw i bulguru. Takie danie można podawać jako przystawkę lub jako niezależne danie. Docenią go wegetarianie i osoby, które dbają o swoją sylwetkę, minimum tłuszczu i kalorii. Pomimo braku popularności w naszym kraju i niezwykłej nazwy tego zboża, bulgur to zwykła pszenica, obrana, parzona i zmiażdżona. Dlatego smak tego zboża nie różni się od pszenicy. Charakteryzuje się jednak wysoką zawartością węglowodanów instant i niskim indeksem glikemicznym, dlatego jest uważany za produkt dietetyczny. Na bazie bulguru można przygotować ogromną liczbę pysznych potraw, w tym bulgur z warzywami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 81 % 13 g
69 kcal
IG: 92 / 0 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Zestaw warzyw do tego dania można wziąć absolutnie dowolny, w zależności od preferencji smakowych i dostępności. Musisz jednak wziąć takie warzywa, które mają mniej więcej tyle samo czasu obróbki cieplnej, aby były gotowe. Możesz wziąć świeże lub mrożone warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj warzywa. Aby danie było zdrowsze i mniej kaloryczne, nie dodajemy do niego smażenia warzyw na oleju roślinnym, wszystkie warzywa w nim będą duszone. Możesz uzupełnić zestaw warzyw mrożonym groszkiem, fasolą i ziarnami kukurydzy, nie tylko poprawią smak potrawy, ale także sprawią, że będzie ona jaśniejsza i bardziej kolorowa, co nie jest nieistotne podczas serwowania potrawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Umyj marchewki, obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj czosnek na średniej tarce przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukinia lepiej wziąć młoda. Dobrze go umyj, usuń skórę, jeśli jest młody, nie można usunąć rdzenia z nasionami. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Myjemy dynię, myjemy, usuwamy nasiona. Pokrój miąższ dyni również w małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidory są twarde, aby po duszeniu nie zamieniły się natychmiast w owsiankę i lepiej dodać je do naczynia jako ostatnie, po pewnym czasie duszenia pozostałych warzyw. Jeśli mają twardą skórkę, lepiej ją usunąć, polewając pomidory wrzącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż warzywa do garnka, podpal, dodaj trochę wody do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut od momentu zagotowania bulionu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uważa się, że bulgur nie musi być myty, ale nadal lepiej spłukać, aby usunąć kurz i nadmiar glutenu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj bulgur do garnka, sól i pieprz do smaku i napełnij wodą, aby zakryła zawartość garnka. Dusić warzywa ze zbożami przez około 20 minut, w tym czasie płyn powinien odparować. Wyłącz ogień. Wymieszaj bulgur z warzywami, przykryj patelnię pokrywką. Odstawiamy naczynie pod przykryciem na około 15 minut. Podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal / 100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal / 100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Fasola zielona - 33   kcal/100g
  • Fasola - 33   kcal / 100g

Podobne przepisy