Sałatka z szynką, jajkami i warzywami

Szybka w przygotowaniu i obfita sałatka dla domu i gości. Dla miłośników warzyw i wędlin proponuję lekką i pyszną sałatkę z szynką, jajkami i warzywami. Szybka w przygotowaniu i jasna sałatka, nadaje się zarówno do codziennej sałatki, jak i na świąteczny stół.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 16 % 3 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

gotuj jajka do miękkości (10 minut), pokrój grzyby i usmaż na oleju roślinnym. Szynkę, jajka, pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Odcedź płyn z groszku i spłucz. Połącz wszystkie składniki w głębokiej misce, sól, pieprz, dodaj majonez i wymieszaj. Włóż do salaterki ze zjeżdżalnią, udekoruj ziołami i zielonym groszkiem.

Sałatka z szynką, jajkami i warzywami jest gotowa! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy