skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na lukier. Przygotowanie glazury zaczniemy od przygotowania żelatyny.Należy wziąć pod uwagę instrukcje producenta na opakowaniu, ponieważ metody jego przygotowania są różne.
Krok 2:
Jeśli masz żelatynę instant, musisz zalać ją zimną wodą (w tej proporcji: 125 ml wody na jedną łyżkę suchej żelatyny) i pozostawić do pęcznienia na pół godziny. Następnie rozpuść żelatynę w łaźni wodnej, ciągle mieszając, ale nie pozwól, aby mieszanina się zagotowała, w przeciwnym razie żelatyna straci swoje właściwości, a glazura nie zadziała. Pozwól mieszance galaretki nieco ostygnąć.
Krok 3:
Tymczasem w metalowym pojemniku umieszczamy cukier, kakao, śmietanę i wodę. Dokładnie wymieszaj składniki, aby nie powstały grudki.
Krok 4:
Umieść rondel z zawartością na kuchence, zagotuj mieszaninę, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Zdejmij z ognia, dodaj gorzką czekoladę połamaną na kawałki do powstałej mieszanki. Ponownie zaczynamy mieszać mieszaninę, aby czekolada całkowicie rozpuściła się w gorącej mieszance.
Krok 5:
Pozwól mieszance czekolady nieco ostygnąć. Dodaj do niego lekko schłodzoną mieszaninę żelatyny. Mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.
Krok 6:
Jednak mogą w nim tworzyć się bąbelki. Dlatego lukier, aby uzyskać efekt lustrzany, należy przecedzić przez sitko. Niech glazura ostygnie do temperatury pokojowej. Lukier żelatynowy jest gotowy do pokrycia ciasta.
Krok 7:
Ta powłoka nadaje się do ciast biszkoptowych, musowych. Obowiązkowa zasada, lukier z żelatyną należy nakładać na dobrze schłodzone ciasto. Lepiej to zrobić na ruszcie, aby nadmiar szkliwa z powierzchni ciasta można go ponownie odcedzić i nałożyć drugą warstwą, po stwardnieniu pierwszej warstwy na torcie w lodówce. Lukier jest gotowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g