lukier czekoladowy z żelatyną do ciasta

lukier do ciasta z lustrem czekoladowym! Teraz szczególnie ważne są ciasta z błyszczącym lukrem. Taką spektakularną powłokę na ciasta można łatwo stworzyć w domu. Składniki do przygotowania glazury lustrzanej są niedrogie i proste. W razie potrzeby kakao można zastąpić mlekiem w proszku, a gorzką czekoladę białą, a następnie uzyskać biały lukier. Można również użyć barwników spożywczych, aby uzyskać wielokolorowy lukier.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 71 % 44 g
302 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na lukier. Przygotowanie glazury zaczniemy od przygotowania żelatyny.Należy wziąć pod uwagę instrukcje producenta na opakowaniu, ponieważ metody jego przygotowania są różne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz żelatynę instant, musisz zalać ją zimną wodą (w tej proporcji: 125 ml wody na jedną łyżkę suchej żelatyny) i pozostawić do pęcznienia na pół godziny. Następnie rozpuść żelatynę w łaźni wodnej, ciągle mieszając, ale nie pozwól, aby mieszanina się zagotowała, w przeciwnym razie żelatyna straci swoje właściwości, a glazura nie zadziała. Pozwól mieszance galaretki nieco ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tymczasem w metalowym pojemniku umieszczamy cukier, kakao, śmietanę i wodę. Dokładnie wymieszaj składniki, aby nie powstały grudki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść rondel z zawartością na kuchence, zagotuj mieszaninę, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Zdejmij z ognia, dodaj gorzką czekoladę połamaną na kawałki do powstałej mieszanki. Ponownie zaczynamy mieszać mieszaninę, aby czekolada całkowicie rozpuściła się w gorącej mieszance.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozwól mieszance czekolady nieco ostygnąć. Dodaj do niego lekko schłodzoną mieszaninę żelatyny. Mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jednak mogą w nim tworzyć się bąbelki. Dlatego lukier, aby uzyskać efekt lustrzany, należy przecedzić przez sitko. Niech glazura ostygnie do temperatury pokojowej. Lukier żelatynowy jest gotowy do pokrycia ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ta powłoka nadaje się do ciast biszkoptowych, musowych. Obowiązkowa zasada, lukier z żelatyną należy nakładać na dobrze schłodzone ciasto. Lepiej to zrobić na ruszcie, aby nadmiar szkliwa z powierzchni ciasta można go ponownie odcedzić i nałożyć drugą warstwą, po stwardnieniu pierwszej warstwy na torcie w lodówce. Lukier jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g

Podobne przepisy