Sałatka z paluszków krabowych

sałatka krabowa pod postacią świnki-prosta i gustowna! Noworoczna sałatka z paluszków krabowych 2019 w postaci świni, symbolu roku 2019, z pewnością ozdobi świąteczny stół. Jeśli zastosujesz się do wszystkich zaleceń, danie okaże się prawdziwie królewskie. Parmezan dodaje szczególnego uroku, a jego smak idealnie pasuje do zestawu składników sałatki. Lepiej jest używać majonezu domowej roboty.
TanialAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 56 % 18 g
węglowodany 9 % 3 g
199 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

z zalet tego dania można wyróżnić nie tylko doskonały smak, ale także fakt, że możesz ugotować sałatkę w 20-30 minut. A to w przedświątecznym zgiełku, och, jak ważne. Wiele gospodyń domowych docenia posiłki minutowe. A prezentowana sałatka należy do tej kategorii potraw.

1. Jajka gotujemy na twardo. Można to zrobić z wyprzedzeniem. Zwykle na wakacje przygotowuje się więcej niż jedno danie, na pewno w innych sałatkach będą również potrzebne jajka. Gotując jajka z wyprzedzeniem na wszystkich niezbędnych potrawach, oszczędza się również czas, choć niewiele, ale nadal.

2. Więc jajka są ugotowane. Kroimy je w kostkę. Rozwijamy paluszki krabowe. Odłożymy kilka kawałków, będą musiały posypać naczynie. Drobno posiekaj Pozostałe patyczki.

3. Umyj ogórek i zieloną cebulę, wysusz. Nie zaleca się krojenia mokrych składników. Odetnij końce ogórka po obu stronach, obierz skórkę. Jeśli zignorujesz ten moment, sałatka nie będzie tak delikatna. Następnie pokrój ogórek w kostkę. Drobno posiekaj pióra zielonej cebuli.

4. W głębokiej misce układamy paluszki krabowe, ogórek, jajka, zieloną cebulę. Zetrzyj parmezan na grubej tarce, rozłóż na pozostałych składnikach. Parmezan nie jest najtańszym serem, ale zastąpienie go innym twardym serem nie będzie już tym samym smakiem.

5. Sałatkę doprawiamy majonezem, pieprzem do smaku. Mieszać. Nie zapomnij posolić sałatki. Następnie rozłóż go na płaskim naczyniu. Paluszki krabowe, które zostały odłożone na początku, pocieramy na drobnej tarce. Posyp je sałatką.

6. Teraz czas na dekorację. Z kiełbasy wycinamy uszy, ogon i Prosiaczek. Oczy robimy z goździków. Rzodkiewkę myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Rozłóż go wokół świni. Tutaj możesz pokazać wyobraźnię i ozdobić dodatkowo zielenią.

Wesołego Nowego Roku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy