skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz potrzebne składniki. Obierz ziemniaki i cebulę. Wziąłem kapustę kiszoną z marchewką, więc nie dodałem dodatkowych marchewek. Jeśli masz kapustę bez marchwi, możesz dodać świeżą, pocierając ją. Bardzo radzę dodać łodygę selera do bulionu. Doda przyjemnego aromatu i smaku, który doskonale komponuje się z kiszoną kapustą, a także zapewni przyjemny zielony odcień potrawie. Umyj również koperek i drobno posiekaj.
Krok 2:
Umyj filet z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi, Usuń filmy, warstwy tłuszczu i pokrój w średnie kostki.
Krok 3:
Na patelnię włożyć kurczaka, całą cebulę i obraną łodygę selera. Wlej wysokiej jakości filtrowaną lub butelkowaną wodę. Postaw patelnię na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do niskiego i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, usuwając powstałą pianę. Ilość wody można zwiększać lub zmniejszać w zależności od rodzaju zupy, którą chcesz przygotować: gęstą lub cieńszą.
Krok 4:
Wyjmij kawałki kurczaka łyżką cedzakową z bulionu i przenieś je do osobnego pojemnika.
Krok 5:
Bulion przecedzić przez drobne sito lub nacięcie z gazy złożone na pół. Włóż patelnię z odcedzonym bulionem do ognia.
Krok 6:
Gdy wywar się zagotuje, ułóż pokrojone ziemniaki. Gotuj na małym ogniu, mieszając, przez około 10 minut.
Krok 7:
Włóż ugotowane kawałki kurczaka do zupy.
Krok 8:
Dodaj kiszoną kapustę z marchewką. Aby uzyskać jaśniejszy smak i aromat, możesz wlać trochę solanki do zupy. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 9:
Wlej posiekany świeży koperek do kapuśniaka.
Krok 10:
Wyłącz ogrzewanie. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw zupę na 10-15 minut. Następnie wlej do talerzy i podawaj do stołu, aż ostygnie.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g