Zupa z kiszonej kapusty z kurczakiem i selerem

kapuśniak jest niesamowicie smaczny i pachnący. Polecam wspaniały przepis na pierwsze danie. Zupa z kiszonej kapusty na bulionie z kurczaka nie tylko wyśmienicie karmi, ale także ogrzewa w zimnych porach roku. Zupa jest pożywna, aromatyczna, apetyczna. Przygotowanie go jest dziecinnie proste. Na obiad, czego potrzebujesz!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 50 % 3 g
25 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz potrzebne składniki. Obierz ziemniaki i cebulę. Wziąłem kapustę kiszoną z marchewką, więc nie dodałem dodatkowych marchewek. Jeśli masz kapustę bez marchwi, możesz dodać świeżą, pocierając ją. Bardzo radzę dodać łodygę selera do bulionu. Doda przyjemnego aromatu i smaku, który doskonale komponuje się z kiszoną kapustą, a także zapewni przyjemny zielony odcień potrawie. Umyj również koperek i drobno posiekaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filet z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi, Usuń filmy, warstwy tłuszczu i pokrój w średnie kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelnię włożyć kurczaka, całą cebulę i obraną łodygę selera. Wlej wysokiej jakości filtrowaną lub butelkowaną wodę. Postaw patelnię na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do niskiego i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, usuwając powstałą pianę. Ilość wody można zwiększać lub zmniejszać w zależności od rodzaju zupy, którą chcesz przygotować: gęstą lub cieńszą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij kawałki kurczaka łyżką cedzakową z bulionu i przenieś je do osobnego pojemnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bulion przecedzić przez drobne sito lub nacięcie z gazy złożone na pół. Włóż patelnię z odcedzonym bulionem do ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy wywar się zagotuje, ułóż pokrojone ziemniaki. Gotuj na małym ogniu, mieszając, przez około 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ugotowane kawałki kurczaka do zupy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kiszoną kapustę z marchewką. Aby uzyskać jaśniejszy smak i aromat, możesz wlać trochę solanki do zupy. Gotuj przez kolejne 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej posiekany świeży koperek do kapuśniaka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyłącz ogrzewanie. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw zupę na 10-15 minut. Następnie wlej do talerzy i podawaj do stołu, aż ostygnie.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy