deser śmietankowy z bananem i skondensowanym mlekiem

desery śmietanowe są teraz bardzo popularne.
Inna RiabchenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 34 % 12 g
węglowodany 54 % 19 g
197 kcal
IG: 10 / 35 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1) w ciepłym mleku rozcieńczyć żelatynę i pozostawić do pęcznienia.

2) obrane i pokrojone banany włożyć do pojemnika, dodać śmietanę, cukier puder, mleko skondensowane, a także nagromadzoną żelatynę i dobrze zabić blenderem. Jeśli żelatyna nie rozpuściła się całkowicie w mleku, należy ją przechowywać w łaźni parowej, ale nie dopuścić do wrzenia lub przepuścić gotową mieszaninę śmietany przez sito, aby uniknąć grudek.

3) wlej gotowy deser do misek i wyślij do lodówki na co najmniej dwie godziny. Podczas serwowania posyp deser startą czekoladą. Smacznego słodycze!!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy