deser śmietankowy z bananem i skondensowanym mlekiem
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1) w ciepłym mleku rozcieńczyć żelatynę i pozostawić do pęcznienia.
2) obrane i pokrojone banany włożyć do pojemnika, dodać śmietanę, cukier puder, mleko skondensowane, a także nagromadzoną żelatynę i dobrze zabić blenderem. Jeśli żelatyna nie rozpuściła się całkowicie w mleku, należy ją przechowywać w łaźni parowej, ale nie dopuścić do wrzenia lub przepuścić gotową mieszaninę śmietany przez sito, aby uniknąć grudek.
3) wlej gotowy deser do misek i wyślij do lodówki na co najmniej dwie godziny. Podczas serwowania posyp deser startą czekoladą. Smacznego słodycze!!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g