skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dobrze opłucz jabłka, usuń rdzeń wraz z nasionami (nie wyrzucaj rdzenia).
Krok 2:
Pierwsza połowa jabłek - 1 kg. rozłóż w stali nierdzewnej. rondel i wlej 1 litr. wrzątek.
Krok 3:
Kładziemy na kuchence i mieszając doprowadzamy jabłka do wrzenia.
Krok 4:
Nadal obieramy jabłka, usuwamy rdzeń, którego nie wyrzucamy, ale wkładamy do rondla.
Krok 5:
Usunięte rdzenie z nasionami zalewamy szklanką wody, zamykamy pokrywką, kładziemy na kuchence, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 20 minut w niskiej temperaturze.
Krok 6:
Ponownie zagotuj schłodzoną patelnię z jabłkami, która w 1-2 przypadkach nie jest konieczna do gotowania i gotowania przez długi czas, Usuń i osusz, pozwól ostygnąć w innym rondlu.
Krok 7:
Wlej drugą porcję naszych jabłek do rondla z wodą z jabłek. Kładziemy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 8:
Mieszamy nasze aromatyczne rdzenie, obniżamy stopień gotowania i doprowadzamy do gotowości przez kolejne 15 minut.
Krok 9:
Odcedź i odcedź koncentrat jabłkowy z rdzeni do rondla i włóż do niego cukier na 1 kg. jabłka 1,2 kg. cukier.
Krok 10:
Włącz piec, włóż patelnię, dobrze mieszając, doprowadź cukier do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj łyżeczkę mielonego cynamonu do wrzącego syropu.
Krok 11:
Wymieszaj i dodaj 0,5 łyżeczki kwasu cytrynowego, aby nasz dżem nie był kandyzowany.
Krok 12:
Włóż jabłka łyżką cedzakową do wrzącego syropu i gotuj, aż będą przezroczyste, usuwając pianę przez 10-12 minut.
Krok 13:
Nasz dżem jest gotowy.
Krok 14:
Rozprowadzamy łyżką cedzakową w suchych, sterylizowanych słoikach.
Krok 15:
Pokrywki są dobrze spłukiwane i traktowane wrzącą wodą, rozprowadzane na serwetce. Wlej ciepły syrop do słoików na samą górę i zamknij je suchymi pokrywkami.
dżem jabłkowy o doskonałym smaku, leci z hukiem w mroźne zimowe wieczory!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g