bardzo smaczny dżem-bukiet jabłek bez wątpienia

ten pyszny dżem zawsze pasuje do mewy! Dżem jabłkowy o doskonałym smaku, w mroźne zimowe wieczory odlatuje z hukiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 59 g
238 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dobrze opłucz jabłka, usuń rdzeń wraz z nasionami (nie wyrzucaj rdzenia).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwsza połowa jabłek - 1 kg. rozłóż w stali nierdzewnej. rondel i wlej 1 litr. wrzątek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kładziemy na kuchence i mieszając doprowadzamy jabłka do wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nadal obieramy jabłka, usuwamy rdzeń, którego nie wyrzucamy, ale wkładamy do rondla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usunięte rdzenie z nasionami zalewamy szklanką wody, zamykamy pokrywką, kładziemy na kuchence, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 20 minut w niskiej temperaturze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie zagotuj schłodzoną patelnię z jabłkami, która w 1-2 przypadkach nie jest konieczna do gotowania i gotowania przez długi czas, Usuń i osusz, pozwól ostygnąć w innym rondlu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej drugą porcję naszych jabłek do rondla z wodą z jabłek. Kładziemy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszamy nasze aromatyczne rdzenie, obniżamy stopień gotowania i doprowadzamy do gotowości przez kolejne 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odcedź i odcedź koncentrat jabłkowy z rdzeni do rondla i włóż do niego cukier na 1 kg. jabłka 1,2 kg. cukier.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włącz piec, włóż patelnię, dobrze mieszając, doprowadź cukier do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj łyżeczkę mielonego cynamonu do wrzącego syropu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj i dodaj 0,5 łyżeczki kwasu cytrynowego, aby nasz dżem nie był kandyzowany.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż jabłka łyżką cedzakową do wrzącego syropu i gotuj, aż będą przezroczyste, usuwając pianę przez 10-12 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasz dżem jest gotowy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozprowadzamy łyżką cedzakową w suchych, sterylizowanych słoikach.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrywki są dobrze spłukiwane i traktowane wrzącą wodą, rozprowadzane na serwetce. Wlej ciepły syrop do słoików na samą górę i zamknij je suchymi pokrywkami.

dżem jabłkowy o doskonałym smaku, leci z hukiem w mroźne zimowe wieczory!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy