ciasta z suchym kremem

nierealistycznie smaczna i kusząca waniliowa uczta z owocami. Ciasto z suchym kremem to łatwy sposób na okazanie miłości rodzinie. Ani dorośli, ani dzieci nie odmówią takiego przysmaku. Z podanej liczby składników otrzymasz 24 ciasta. Jeśli Towarzystwo słodyczy jest małe, liczbę składników można podzielić na dwa. Lub po prostu użyj połowy ciasta, a resztę zamroź. Masło lepiej wybrać wysokiej jakości. Można go zastąpić margaryną, ale nie jest to pożądane.
nataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 59 % 30 g
278 kcal
IG: 7 / 10 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Najpierw musisz przygotować kosze na ciasta. Ponieważ są wypełnione, gdy ostygną, należy je zrobić z wyprzedzeniem. Więc zacznijmy:

- rozbij jajko do głębokiej miski, ubij widelcem, aż będzie gładkie;

- tutaj wlej cukier i rozłóż masło w temperaturze pokojowej;

- zmiel składniki, aż będą gładkie;

- przesiej mąkę do powstałej masy, dodaj sodę gaszoną octem;

- zagniatamy miękkie plastikowe ciasto;

- dzielimy go na równe kawałki i wypełniamy nim formy;

- wysyłamy foremki z ciastem do piekarnika, pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut;

- chłodzimy kosze w formach, dopiero potem ostrożnie je wyjmujemy.

Wskazówka: u podstawy ciasto należy rozłożyć cienką warstwą, aby podczas pieczenia nie wyrosło nadmiernie. Jeśli z jakiegoś powodu ciasto nadal wyrosło u podstawy, to po 5 minutach od momentu pieczenia otwórz piekarnik i zmiażdż ciasto na środku dnem szklanki.

2. A teraz musisz przygotować krem. Z suchym kremem to bułka z masłem:

- wlej proszek suchej śmietany do małego rondla, wlej 100 ml zimnego mleka, dokładnie wymieszaj, aż będzie całkowicie gładka;

- pozostałe mleko wlewamy do rondla, wysyłamy do ognia, doprowadzamy do wrzenia;

- wlej mieszaninę gorącym mlekiem, wymieszaj i wyślij do ognia;

- oczyszczamy w śmietanie laskę wanilii;

- gotuj śmietanę, aż się zagotuje, a następnie ostudź;

- ubij ciepłą śmietanę mikserem.

3. Moje truskawki, pokrój każdą jagodę na pół. Mango pokroić w cienkie plasterki. Moje maliny. Napełnij kosze kremem, udekoruj malinami, truskawkami i plasterkami brzoskwini. Liść mięty pomoże nadać ciastu jasny i świeży wygląd.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Strąk wanilii - 287   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suchy krem do ciasta - 400   kcal/100g

Podobne przepisy