dżem wiśniowy z pestkami z żelatyną

pyszny dżem wiśniowy z żelatyną! Istnieje wiele różnych przepisów na dżem wiśniowy. Gotuj z cukrem, bez cukru, z pestkami, bez pestek. Niezwykły przepis na dżem wiśniowy z żelatyną. Okazuje się, że jest to ciekawy i smaczny przysmak, który można podać jako deser na stole, ponieważ wygląda jak galaretka. Szczególnie ten dżem spodoba się dzieciom. Ten dżem jest przygotowywany dość prosto i szybko, ponieważ nasiona wiśni nie są usuwane.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 94 % 63 g
154 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na dżem. Wiśnie na dżem z żelatyną lepiej jest przyjmować słodkie odmiany, dobrze dojrzałe, ale nie Dojrzałe. Jagody w dżemie pozostają nienaruszone, więc powinny być świeże, bez wgnieceń, uszkodzeń. Dobrze myjemy jagody wiśni pod bieżącą wodą, usuwamy liście, gałązki, zgniłe owoce, wrzucamy wiśnie do durszlaka. Pozwól wodzie spłynąć, a jagody wyschną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę napełnij zimną przegotowaną wodą i pozwól jej pęcznieć, pozostaw na 15 minut. W międzyczasie zasypiamy wiśnie cukrem, podpalamy i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj dżem przez około 5 minut. Usuwamy piankę powstałą na powierzchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej część syropu wiśniowego do miski z żelatyną, wymieszaj, wlej do metalowej miski i podpal. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez 5 minut, ciągle mieszając, aby żelatyna się rozpuściła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej roztwór żelatyny do miski z dżemem wiśniowym, dobrze wymieszaj, aby galaretka połączyła się z syropem wiśniowym i nasyciła jagody. Ponownie włącz ogień, zagotuj mieszaninę, zdejmij z ognia. Z góry przygotujemy słoiki na dżem. Lepiej jest wziąć małe słoiki. Sterylizujemy je w dowolny dogodny sposób: w łaźni wodnej lub w piekarniku. Zagotuj pokrywki do słoików.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Natychmiast układamy dżem w słoikach, aby jagody były pokryte syropem. Zwijamy słoiki pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń je ciepłym kocem i pozwól im całkowicie ostygnąć. Odkładamy do przechowywania w chłodnym miejscu. Przed podaniem słoik z dżemem lub po umieszczeniu go w misce należy trzymać w lodówce, aby galaretka zamarzła. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy