dżem figowy z orzechami
skład / składniki
14
porcje:
metoda gotowania
1. Orzechy smażyć na patelni.
2. Umyj figi, delikatnie przebij widelcem.
3. W obszarze ogona wykonaj małe nacięcie, włóż orzechy do środka.
4. Umieść figi z orzechami w głębokim naczyniu, przykryj cukrem i pozostaw na noc, aby sok owocowy został wydzielony.
5. Gotuj na małym ogniu, aż jagody będą przezroczyste.
6. Pokrój cytrynę cienko, Dodaj do fig, gotuj przez kolejną minutę.
7. Wlać dżem do pojemnika i zwinąć.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Figi - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g