dżem figowy z orzechami

przysmak figowy z orzechami i cytryną jest pyszny i zdrowy!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 93 % 52 g
231 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 d

1. Orzechy smażyć na patelni.
2. Umyj figi, delikatnie przebij widelcem.
3. W obszarze ogona wykonaj małe nacięcie, włóż orzechy do środka.
4. Umieść figi z orzechami w głębokim naczyniu, przykryj cukrem i pozostaw na noc, aby sok owocowy został wydzielony.
5. Gotuj na małym ogniu, aż jagody będą przezroczyste.
6. Pokrój cytrynę cienko, Dodaj do fig, gotuj przez kolejną minutę.
7. Wlać dżem do pojemnika i zwinąć.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Figi - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy