skład / składniki
metoda gotowania
kwas winowy (lub krem z kamienia nazębnego) jest znany od czasów starożytnych. Pojawiła się jako produkt uboczny produkcji wina, dodając wino, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia. Kwas winowy ma wyraźne właściwości przeciwutleniające, zapobiega pojawianiu się patogennej mikroflory w produkcie spożywczym. Ponadto pomaga zachować piękny kolor jagód i owoców.
sortujemy truskawki. Do dżemu najlepiej używać dojrzałych, ale nie miękkich jagód. Powinny być mocne, bez uszkodzeń. W takim przypadku dżem okaże się nie tylko smaczny, ale także bardzo piękny. Usuwamy również ogony z jagód. Posortowane truskawki myjemy pod bieżącą wodą w durszlaku, a następnie pozwalamy spuścić nadmiar płynu.
połowę kwasu winowego rozcieńczamy litrem wody i tym roztworem wlewamy posortowane truskawki, które najpierw należy wlać do emaliowanej patelni. Trzymamy truskawki w roztworze przez 2 godziny, następnie odsącz je i wlej jagody świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
następnie przykryj truskawki cukrem granulowanym, przykryj pojemnik pokrywką i pozostaw jagody na pół dnia. Możesz zostawić na noc. Kiedy minie ten czas, stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do najniższego poziomu i gotuj dżem do pożądanej gęstości. Co najmniej 15 minut.
dodaj kwas winowy do rondla z dżemem, dobrze, ale delikatnie wymieszaj. Trzymaj dżem na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Następnie pozwól gotowemu dżemowi ostygnąć. Gdy ostygnie, ułóż dżem w czystych i suchych słoikach. Zamykamy hermetycznie pokrywkami i przechowujemy w chłodnym miejscu.
dżem jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Truskawka ogrodowa - 32 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Kwas winowy - 21 kcal/100g