zupa Kurkowa mrożona

jasny, piękny, pachnący! Pyszna zupa grzybowa dla ciebie! Zupa z mrożonych kurków jest niesamowicie piękna, ma apetyczny zapach i nie mniej apetyczny wygląd. Taka zupa jest łatwa do przygotowania, jeśli wcześniej, latem lub jesienią, zaopatrzysz się w kurki. Danie jest dobre do podania nie tylko jako pierwsze, stanie się pełnoprawną kolacją. Taka zupa będzie dobrze wyglądać podana gościom.
leno4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 56 % 5 g
węglowodany 33 % 3 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 25 min

kurki należy wcześniej wyjąć z zamrażarki i pozostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Po rozmrożeniu należy je wrzucić do durszlaka i wycisnąć trochę nadmiaru płynu. Przygotowujemy również pozostałe składniki:

- myjemy i obieramy marchewkę i korzeń pietruszki, a następnie kroimy je w małe kostki,

- obierz cebulę i czosnek, po czym pokrój cebulę proporcjonalnie do marchwi i pietruszki, a trzy czosnek na drobnej tarce lub posiekaj nożem,

- łodygę selera i kopru włoskiego myjemy i kroimy w kostkę,

- kurki zostawiamy w całości, ale jeśli są duże, kroimy je na pół lub na ćwiartki,

- suszone pomidory kroimy wzdłuż na kilka kawałków.

a teraz zaczynamy gotować! Robimy to:

- umieść patelnię z grubymi ścianami i dnem na średnim ogniu, po wlaniu do niej oliwy z oliwek,

- gdy olej jest wystarczająco rozgrzany, włóż do niego posiekaną marchewkę, korzeń pietruszki, koper selerowy, cebulę i czosnek. Smaż je, ciągle mieszając, przez 8 minut,

- włóż przygotowane kurki do rondla, mieszając, gotuj wszystko razem przez 3 minuty, odłóż trochę mieszanki do dekoracji gotowego dania,

- wlej bulion do rondla, zagotuj, a następnie gotuj zupę na najmniejszym ogniu przez pół godziny,

- czas minął-dodaj ciężką śmietanę do zupy, wlej również sól i czarny świeżo zmielony pieprz, wymieszaj wszystko i wyłącz ogień.

rozłóż gotową zupę na porcjach, udekoruj każdą porcję świeżą natką pietruszki i suszonymi pomidorami, rozłóż trochę mieszanki grzybowej specjalnie zarezerwowanej do dekoracji.

podawaj zupę na gorąco. I ciesz się! ;)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Bulion grzybowy - 3   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 213   kcal/100g

Podobne przepisy