skład / składniki
metoda gotowania
kurki należy wcześniej wyjąć z zamrażarki i pozostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Po rozmrożeniu należy je wrzucić do durszlaka i wycisnąć trochę nadmiaru płynu. Przygotowujemy również pozostałe składniki:
- myjemy i obieramy marchewkę i korzeń pietruszki, a następnie kroimy je w małe kostki,
- obierz cebulę i czosnek, po czym pokrój cebulę proporcjonalnie do marchwi i pietruszki, a trzy czosnek na drobnej tarce lub posiekaj nożem,
- łodygę selera i kopru włoskiego myjemy i kroimy w kostkę,
- kurki zostawiamy w całości, ale jeśli są duże, kroimy je na pół lub na ćwiartki,
- suszone pomidory kroimy wzdłuż na kilka kawałków.
a teraz zaczynamy gotować! Robimy to:
- umieść patelnię z grubymi ścianami i dnem na średnim ogniu, po wlaniu do niej oliwy z oliwek,
- gdy olej jest wystarczająco rozgrzany, włóż do niego posiekaną marchewkę, korzeń pietruszki, koper selerowy, cebulę i czosnek. Smaż je, ciągle mieszając, przez 8 minut,
- włóż przygotowane kurki do rondla, mieszając, gotuj wszystko razem przez 3 minuty, odłóż trochę mieszanki do dekoracji gotowego dania,
- wlej bulion do rondla, zagotuj, a następnie gotuj zupę na najmniejszym ogniu przez pół godziny,
- czas minął-dodaj ciężką śmietanę do zupy, wlej również sól i czarny świeżo zmielony pieprz, wymieszaj wszystko i wyłącz ogień.
rozłóż gotową zupę na porcjach, udekoruj każdą porcję świeżą natką pietruszki i suszonymi pomidorami, rozłóż trochę mieszanki grzybowej specjalnie zarezerwowanej do dekoracji.
podawaj zupę na gorąco. I ciesz się! ;)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Bulion grzybowy - 3 kcal/100g
- Suszone pomidory - 213 kcal/100g