hash z jagnięciny

słynna zupa Kaukaska! Przygotuj dla rodziny! Hash jagnięcy jest tak samo smaczny, bogaty i niezapomniany jak wołowina. Gotowanie jest długie, ale długi czas gotowania jest w pełni równoważony doskonałym smakiem. Ta zupa jest podawana na gorąco, dobrze przywraca siłę, zwiększa odporność na infekcje, ogrzewa. Dla khasha lepiej jest wziąć młodą jagnięcinę.
JohannaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 5 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 0 % 0 g
47 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 50 min

dobrze myjemy jagnięcinę pod bieżącą wodą, następnie przekłuwamy mięso w kilku miejscach na każdym kawałku i wkładamy wszystko do dużego rondla. Napełnij jagnięcinę wodą, aby mięso było całkowicie pokryte. Stawiamy patelnię na dużym ogniu, czekamy, aż jej zawartość zacznie się gotować. Po ugotowaniu gotujemy mięso przez kilka minut, po czym usuwamy jagnięcinę i wlewamy płyn do zlewu.

zwracamy mięso do czystego rondla, wlewamy cztery litry czystej wody i ponownie wysyłamy na duży ogień, aż się zagotuje. Usuń piankę za pomocą łyżki cedzakowej. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do minimum. Rosół nie jest solony. Tradycyjnie sól dodaje się do haszyszu po ugotowaniu-bezpośrednio do talerzy porcjowanych.

korzeń pietruszki myjemy i myjemy, zostawiamy w całości lub, jeśli jest duży, kroimy na kilka kawałków. W kawałku gazy umieszczamy ziarna pieprzu, liście laurowe, obrany korzeń pietruszki. Łączymy gazę nitką, aby zrobić torebkę, którą opuszczamy na patelnię. Gotuj wszystko razem przez 4 godziny. Im starsze zwierzę, tym dłużej musisz gotować Khash. Możesz pozostawić go na minimalnym ogniu przez całą noc.

gdy minie określony czas, wyjmij jagnięcinę z bulionu. Mięso na tym etapie powinno łatwo odchodzić od pestek. Usuń torebkę z gazy z bulionu. Obierz ząbki czosnku, włóż do miski, wlej tam sól. Za pomocą tłuczka wszystko zmielimy.

układamy mięso na talerzach, po pokrojeniu na duże kawałki. Układamy również mieszankę czosnku i soli na talerzach. Wlej gorący bulion do talerza i podawaj. Nie zapomnij uzupełnić gotowego dania chlebem pita, który zaleca się wcześniej wysuszyć w piekarniku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy