skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić dżem, musisz wziąć lekko niedojrzałe gruszki z gęstym miąższem, cukrem i kwasem cytrynowym. Gruszki należy umyć, usunąć skórkę nożem, przeciąć na pół, usunąć rdzeń i pokroić miąższ na plasterki, które następnie zanurzyć w naczyniu emaliowanym lub teflonowym z zakwaszoną wodą (5 g kwasu cytrynowego na 1 litr wody).
umieść naczynia na kuchence, zagotuj i blanszuj gruszki przez 10-15 minut, a następnie natychmiast ostudź w zimnej wodzie i odcedź. Wlej cukier do rondla, wlej 2 szklanki wywaru gruszkowego i gotuj przez 5-6 minut. Blanszowane gruszki włożyć do gorącego syropu.
gotuj dżem w 3 krokach. Po raz pierwszy — przy słabym gotowaniu przez 10 minut, następnie schłodzić i odstawić na 4 do 6 godzin; po raz drugi — 10 minut, ponownie schłodzić i odstawić na 4 godziny; po raz trzeci — do miękkości (około 10 minut). 5 minut przed końcem gotowania dodaj kwas cytrynowy (do smaku), który znacznie poprawi smak dżemu i ochroni go przed kandyzowaniem. Gotowy dżem jest pakowany na gorąco w suche słoiki, przykryty pokrywkami i zamknięty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g