niedojrzały dżem gruszkowy

pyszny domowy dżem gruszkowy z niedojrzałych gruszek. Gruszka artemovskaya dała w tym roku bogate zbiory w naszym domku. Nie tylko bogaty, ale bardzo bogaty-taki, że wszystkie gałęzie skłoniły się do ziemi. Aby gałęzie nie pękły, a wszystkie gruszki dojrzewały, postanowiliśmy je przerzedzić, okazało się wiadro niedojrzałych gruszek. Szkoda było wyrzucić, więc postanowili ugotować dżem z niedojrzałych gruszek. Po raz pierwszy ugotowałem taki dżem, okazało się bardzo smaczne. Dzielę się z Tobą przepisem.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 55 g
220 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 30 min

aby zrobić dżem, musisz wziąć lekko niedojrzałe gruszki z gęstym miąższem, cukrem i kwasem cytrynowym. Gruszki należy umyć, usunąć skórkę nożem, przeciąć na pół, usunąć rdzeń i pokroić miąższ na plasterki, które następnie zanurzyć w naczyniu emaliowanym lub teflonowym z zakwaszoną wodą (5 g kwasu cytrynowego na 1 litr wody).

umieść naczynia na kuchence, zagotuj i blanszuj gruszki przez 10-15 minut, a następnie natychmiast ostudź w zimnej wodzie i odcedź. Wlej cukier do rondla, wlej 2 szklanki wywaru gruszkowego i gotuj przez 5-6 minut. Blanszowane gruszki włożyć do gorącego syropu.

gotuj dżem w 3 krokach. Po raz pierwszy — przy słabym gotowaniu przez 10 minut, następnie schłodzić i odstawić na 4 do 6 godzin; po raz drugi — 10 minut, ponownie schłodzić i odstawić na 4 godziny; po raz trzeci — do miękkości (około 10 minut). 5 minut przed końcem gotowania dodaj kwas cytrynowy (do smaku), który znacznie poprawi smak dżemu i ochroni go przed kandyzowaniem. Gotowy dżem jest pakowany na gorąco w suche słoiki, przykryty pokrywkami i zamknięty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy