skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy gotować od sortowania jagód. Wyrzucamy wszystkie złe, mocno przejrzałe i pomarszczone, zaciemnione. Mój dereń w durszlaku, po czym przenosimy go na patelnię. Aby zachować piękny kolor derenia i upewnić się, że miąższ dobrze oddziela się od kości w dżemie i nie przykleja się, blanszujemy jagody.
aby to zrobić, wlej wodę do dużego rondla (aby można było zanurzyć w nim durszlak, a woda całkowicie przykryła jego zawartość). Doprowadź wodę do wrzenia na dużym ogniu. Zanurz durszlak wypełniony do połowy dereniem we wrzącej wodzie. Jagody trzymamy we wrzącej wodzie przez kilka sekund, po czym usuwamy durszlak, pozwalamy wodzie spłynąć i wkładamy jagody do emaliowanej patelni. Powtarzamy procedurę, aż wszystkie jagody zostaną blanszowane.
zasypiamy Dereń cukrem i kładziemy patelnię na małym ogniu, podgrzewamy przyszły dżem, mieszamy w tym procesie. Nie dodajemy wody - z derenia zostanie wydzielony sok, który wystarczy do przygotowania pysznego dżemu. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia i wstaw do ostygnięcia i zaparz przez 12 godzin.
gdy minie określony czas, zwracamy patelnię do pieca, ogrzewanie jest średnie. Doprowadzamy dżem do wrzenia, po czym natychmiast układamy go w przygotowanych sterylnych słoikach, zamykamy sterylnymi pokrywkami, zwijamy. Pozwól gotowemu dżemowi ostygnąć w temperaturze pokojowej do góry nogami. Możesz dodatkowo owinąć słoiki kocem.
W sumie uzyskuje się odpowiednio około 1,5 litra dżemu, warto przygotować 3 półlitrowe słoiki. Dżem można przechowywać zarówno w chłodnym miejscu, jak iw mieszkaniu w temperaturze pokojowej.
pyszny dżem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dereń - 44 kcal/100g