dżem z pigwy jest najsmaczniejszy

Przygotuj słoneczną ucztę na herbatę dla swoich bliskich! Pyszne! Dżem z pigwy jest najsmaczniejszy, pachnący i piękny! Jędrne żółte owoce są idealne do robienia dżemu-warto spróbować. Ma wyjątkowy smak, który z pewnością spodoba się zarówno krewnym, jak i gościom. Jasny słodko-kwaśny smak pomoże zapamiętać lato, słoneczny kolor zapewni dobry nastrój i poczucie komfortu w zimowy zimny dzień. Zaletą dżemu przygotowanego według tego przepisu jest to, że można go przechowywać nawet w temperaturze pokojowej.
VictoriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 28 g
111 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

dżem przygotowany zgodnie z tym przepisem okazuje się gęsty, lepki z oryginalną kwaskowatością. Wystarczy postępować zgodnie z opisanymi krokami:

1. Pigwę dobrze myjemy, obieramy, wycinamy złe miejsca, rdzenie, a następnie kroimy miąższ w małe kostki. Przenieś pokrojoną pigwę do miski o odpowiednim rozmiarze.

2. Wlej odpowiednią ilość wody do rondla średniej wielkości, a następnie rozłóż kostki pigwy i wlej sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.

3. Stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia, stale zakłócając masę. Następnie, gdy się zagotuje, wlej granulowany cukier do rondla, ponownie wymieszaj.

4. Gotuj dżem, aż zgęstnieje na dużym ogniu, często przeszkadzając w tym procesie i nie zapomnij usunąć piany.

5. W tym czasie przygotowujemy również słoiki (lepiej wziąć małe słoiki, ogólnie potrzebujesz około 3 półlitrowych słoików), dla których sterylizujemy je w piekarniku lub w inny wygodny sposób. Jeśli wybór padł na piekarnik, dobrze umyj puszki i włóż je bezpośrednio do zimnego piekarnika do góry nogami. Możesz tam również rozłożyć pokrywki. Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw słoiki w środku na 15 minut.

6. Gotowy zagęszczony dżem układamy na gorąco w przygotowanych słoikach, zamykamy pokrywkami i odwracamy do góry nogami. Zawijamy w koc i zostawiamy na jeden dzień. Po upływie określonego czasu wyjmujemy słoiki z dżemem do spiżarni.

gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy