Miękkie kandyzowane cytryny w syropie

naturalnie aromatyczna uczta i Świetne nadzienie ! Wygląd i smak przypominają dżem cytrynowy ,ale nadal są kandyzowane! Dopiero po ugotowaniu w syropie cukrowym nie są odrzucane i suszone. Takie kandyzowane owoce same w sobie są pysznym, gotowym daniem. Są jednak bardzo dobre jako warstwa pośrednia lub nadzienie do ciasta maślanego, drożdżowego, biszkoptowego, kruchego i muffinowego. Możesz również użyć do dekoracji szerokiej gamy wyrobów cukierniczych lub wlać naleśniki, lody..
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 43 g
183 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Dokładnie spłucz cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz błony za pomocą łyżki. Pokroić w paski 0,5-0,6 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie zalej zimną wodą i pozostaw na dwa dni. Okresowo po 5-7 godzinach spuść wodę i zmień ją na świeżą. Moczenie usuwa gorycz. Możesz zostawić na jeden dzień, gorycz będzie trochę więcej, ale moczyć przez ponad 2 dni, nie ma sensu /wtedy tracą kształt i wygląd podczas gotowania/.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Blanszuj namoczoną skórkę we wrzącej wodzie przez 10 minut, przykrywając pokrywką. Powtórz cykl trzy razy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za każdym razem spuszczaj wrzącą wodę, opłucz skórkę, chłodząc bieżącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dwa ostatnie razy zagotuj dodając 1h. l. sól na 2L wody. To sól dobrze usunie resztki goryczy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas cykli blanszowania Skórki przygotuj syrop: - wlej 1400 g cukru do rondla, dodaj 600 ml wody, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, dodaj ciepło i zagotuj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wrzuć skórki do wrzącego syropu, gotuj na małym ogniu. Wyreguluj tak, aby cicho bulgotało, bez rozprysków i blaknięcia. Nie przykrywać pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj przez około 50 minut, aż syrop się zagotuje, ale płyn powinien pozostać tak, aby wszystkie skórki były ukryte. Pozostaw do ostygnięcia i odstaw na 8-12 godzin, zostawiam na noc.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe kandyzowane owoce staną się przezroczyste, piękny bursztynowy kolor. Syrop zgęstnieje i będzie jak lepka galaretka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej schłodzoną galaretkę z kandyzowanymi owocami do suchych, sterylnych słoików i zakręć zakrętkami, odpowiednie są również plastikowe. Przechowywać w lodówce. Zwykle kończy nam się szybko i gotuje się nową porcję. Okazuje się, że prawie 3 słoiki po 0,5 litra.

taki przedmiot nie musi być przygotowywany w dużych ilościach ani na zimę, ponieważ owoce cytrusowe można kupić w dowolnym sezonie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy