skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Dokładnie spłucz cytryny.
Krok 2:
Obierz błony za pomocą łyżki. Pokroić w paski 0,5-0,6 cm.
Krok 3:
Następnie zalej zimną wodą i pozostaw na dwa dni. Okresowo po 5-7 godzinach spuść wodę i zmień ją na świeżą. Moczenie usuwa gorycz. Możesz zostawić na jeden dzień, gorycz będzie trochę więcej, ale moczyć przez ponad 2 dni, nie ma sensu /wtedy tracą kształt i wygląd podczas gotowania/.
Krok 4:
Blanszuj namoczoną skórkę we wrzącej wodzie przez 10 minut, przykrywając pokrywką. Powtórz cykl trzy razy.
Krok 5:
Za każdym razem spuszczaj wrzącą wodę, opłucz skórkę, chłodząc bieżącą wodą.
Krok 6:
Dwa ostatnie razy zagotuj dodając 1h. l. sól na 2L wody. To sól dobrze usunie resztki goryczy.
Krok 7:
Podczas cykli blanszowania Skórki przygotuj syrop: - wlej 1400 g cukru do rondla, dodaj 600 ml wody, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, dodaj ciepło i zagotuj.
Krok 8:
Wrzuć skórki do wrzącego syropu, gotuj na małym ogniu. Wyreguluj tak, aby cicho bulgotało, bez rozprysków i blaknięcia. Nie przykrywać pokrywką.
Krok 9:
Gotuj przez około 50 minut, aż syrop się zagotuje, ale płyn powinien pozostać tak, aby wszystkie skórki były ukryte. Pozostaw do ostygnięcia i odstaw na 8-12 godzin, zostawiam na noc.
Krok 10:
Gotowe kandyzowane owoce staną się przezroczyste, piękny bursztynowy kolor. Syrop zgęstnieje i będzie jak lepka galaretka.
Krok 11:
Wlej schłodzoną galaretkę z kandyzowanymi owocami do suchych, sterylnych słoików i zakręć zakrętkami, odpowiednie są również plastikowe. Przechowywać w lodówce. Zwykle kończy nam się szybko i gotuje się nową porcję. Okazuje się, że prawie 3 słoiki po 0,5 litra.
taki przedmiot nie musi być przygotowywany w dużych ilościach ani na zimę, ponieważ owoce cytrusowe można kupić w dowolnym sezonie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g