skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj niezbędne składniki:
- mięso żółwia myjemy, kroimy na małe kawałki;
- czosnek obieramy, kroimy tak drobno, jak to możliwe;
- łodygi selera obieramy, myjemy, drobno siekamy;
- cebulę obrać, posiekać blenderem;
- paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, mielimy w blenderze;
- moja pietruszka, drobno posiekana;
- jajka kurze gotujemy na twardo, a następnie schładzamy, obieramy, kroimy w drobną kostkę.
2. Cóż, teraz, gdy wszystkie składniki są gotowe, przystępujemy do gotowania.
3. Włóż mięso żółwia do rondla. Tutaj dodajemy liść laurowy, wlewamy wodę. Woda na określoną ilość składników będzie potrzebować dwóch litrów.
4. Gotuj mięso przez dwie lub dwie i pół godziny na średnim ogniu.
5. W międzyczasie rozprowadzamy masło na patelni, wysyłamy na średni ogień. Podgrzewaj, aż masło się stopi.
6. Następnie w roztopionym maśle rozprowadzamy czosnek, seler, posiekaną cebulę i paprykę. Gotuj przez 4-6 minut.
7. Dodaj pastę pomidorową na patelnię, wlej sos Worcester. Dopraw papryką, solą i pieprzem do smaku. Kontynuuj gotowanie przez 2 minuty.
8. A teraz wlej mąkę do warzyw, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty, aż zgęstnieje. Przenieś zawartość patelni do rondla z bulionem i mięsem.
9. Na małym ogniu zagotuj zupę. Smakujemy, w razie potrzeby dostosowujemy za pomocą pieprzu i soli.
10. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, wlej Sherry, rozłóż jajka. Wyciśnij sok z plasterka cytryny, dopraw go zupą. Gdy tylko zupa się zagotuje, natychmiast wyłącz ogień.
rozłóż zupę na porcjach, podawaj. Opcjonalnie można dodatkowo posypać natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Mięso żółwia - 89 kcal / 100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g