zupa z żółwia Sherry

Przygotuj egzotyczną zupę na lunch! Rozpieszczaj siebie i krewnych. Zupa z żółwia z wytrawną Sherry to prawdziwe danie restauracyjne, które z powodzeniem można przygotować w domu. Danie pikantne, osobliwe. Smakosze z pewnością to pokochają. Odrobina soku z cytryny na końcu nadaje potrawie nie tylko smak, ale także aromat. Warto spróbować!
TeenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 38 % 11 g
164 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Przygotuj niezbędne składniki:

- mięso żółwia myjemy, kroimy na małe kawałki;

- czosnek obieramy, kroimy tak drobno, jak to możliwe;

- łodygi selera obieramy, myjemy, drobno siekamy;

- cebulę obrać, posiekać blenderem;

- paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, mielimy w blenderze;

- moja pietruszka, drobno posiekana;

- jajka kurze gotujemy na twardo, a następnie schładzamy, obieramy, kroimy w drobną kostkę.

2. Cóż, teraz, gdy wszystkie składniki są gotowe, przystępujemy do gotowania.

3. Włóż mięso żółwia do rondla. Tutaj dodajemy liść laurowy, wlewamy wodę. Woda na określoną ilość składników będzie potrzebować dwóch litrów.

4. Gotuj mięso przez dwie lub dwie i pół godziny na średnim ogniu.

5. W międzyczasie rozprowadzamy masło na patelni, wysyłamy na średni ogień. Podgrzewaj, aż masło się stopi.

6. Następnie w roztopionym maśle rozprowadzamy czosnek, seler, posiekaną cebulę i paprykę. Gotuj przez 4-6 minut.

7. Dodaj pastę pomidorową na patelnię, wlej sos Worcester. Dopraw papryką, solą i pieprzem do smaku. Kontynuuj gotowanie przez 2 minuty.

8. A teraz wlej mąkę do warzyw, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty, aż zgęstnieje. Przenieś zawartość patelni do rondla z bulionem i mięsem.

9. Na małym ogniu zagotuj zupę. Smakujemy, w razie potrzeby dostosowujemy za pomocą pieprzu i soli.

10. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, wlej Sherry, rozłóż jajka. Wyciśnij sok z plasterka cytryny, dopraw go zupą. Gdy tylko zupa się zagotuje, natychmiast wyłącz ogień.

rozłóż zupę na porcjach, podawaj. Opcjonalnie można dodatkowo posypać natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Mięso żółwia - 89   kcal / 100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy