skład / składniki
metoda gotowania
język cielęcy to najwyższej klasy podroby, cenione przez wielu smakoszy. Z języka możesz przygotować różne sałatki, przekąski i po prostu pokroić na świąteczny stół.
język powinien być kupowany tylko świeży, mrożony produkt może później zostać zepsuty. Aby ostateczne danie okazało się smaczne i zdrowe, musisz nauczyć się wybierać odpowiedni produkt. Kupując język, musisz zwrócić uwagę na jednolity kolor i przyjemny zapach. Możesz również sprawdzić język pod kątem elastyczności: naciśnij palcem powierzchnię, jeśli dół prawie natychmiast się przywróci, oznacza to, że język jest świeży.
język jest przechowywany w lodówce w temperaturze nie wyższej niż 4 stopnie przez 4 dni, nie dłużej. Jeśli zamrozisz podroby, czas przechowywania wydłuży się do 8 miesięcy. Już ugotowany język jest przechowywany w lodówce nie dłużej niż dwa dni.
1. Więc zastępujemy język pod strumieniem ciepłej wody i dokładnie myjemy szczotką. Skóra pokrywająca język powinna być absolutnie czysta, jasna. W ten sposób moje wszystkie języki.
2. Obierz cebulę. Na każdej żarówce wykonujemy płytkie nacięcie krzyż na krzyż. Obierz czosnek. Obieramy również marchewki.
3. W misce multicookera układamy języki cielęce, cebulę, marchewkę i czosnek. Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Wlej składniki, aby były całkowicie pokryte wodą.
4. Sól do smaku, zamknij pokrywkę multicookera. Wybierz program "duszenie" i czas gotowania - 2 godziny.
5. Po sygnale dźwiękowym przenosimy języki do miski z zimną wodą. A teraz usuwamy z nich skórę. W zimnej wodzie nie jest to trudne, skóra jest usuwana jak Pończocha, jakby się obracała.
6. Następnie języki są chłodzone. I dopiero potem cienko kroimy i podajemy.
ulubiony sos jest idealny do krojenia, możesz użyć tylko musztardy lub chrzanu.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g