języki cielęce w powolnej kuchence

Zachwyć gości wyśmienitą przekąską! Gotuj bez kłopotów! Języki cielęce gotowane w powolnej kuchence to oszczędność czasu. W końcu nie ma potrzeby stania przy kuchence przez kilka godzin, co jest bardzo korzystne dla nowoczesnej gospodyni domowej. Do bulionu, w którym gotuje się języki, dodaje się mały zestaw warzyw. Z tego bulion staje się bardziej bogaty i smaczny, a zatem sam język jest jeszcze bardziej aromatyczny i zdrowszy. Z bulionu można później przygotować pyszną zupę lub galaretkę, tylko najpierw należy ją przecedzić przez sito lub kawałek gazy.
FrancaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 10 % 2 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

język cielęcy to najwyższej klasy podroby, cenione przez wielu smakoszy. Z języka możesz przygotować różne sałatki, przekąski i po prostu pokroić na świąteczny stół.

język powinien być kupowany tylko świeży, mrożony produkt może później zostać zepsuty. Aby ostateczne danie okazało się smaczne i zdrowe, musisz nauczyć się wybierać odpowiedni produkt. Kupując język, musisz zwrócić uwagę na jednolity kolor i przyjemny zapach. Możesz również sprawdzić język pod kątem elastyczności: naciśnij palcem powierzchnię, jeśli dół prawie natychmiast się przywróci, oznacza to, że język jest świeży.

język jest przechowywany w lodówce w temperaturze nie wyższej niż 4 stopnie przez 4 dni, nie dłużej. Jeśli zamrozisz podroby, czas przechowywania wydłuży się do 8 miesięcy. Już ugotowany język jest przechowywany w lodówce nie dłużej niż dwa dni.

1. Więc zastępujemy język pod strumieniem ciepłej wody i dokładnie myjemy szczotką. Skóra pokrywająca język powinna być absolutnie czysta, jasna. W ten sposób moje wszystkie języki.

2. Obierz cebulę. Na każdej żarówce wykonujemy płytkie nacięcie krzyż na krzyż. Obierz czosnek. Obieramy również marchewki.

3. W misce multicookera układamy języki cielęce, cebulę, marchewkę i czosnek. Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Wlej składniki, aby były całkowicie pokryte wodą.

4. Sól do smaku, zamknij pokrywkę multicookera. Wybierz program "duszenie" i czas gotowania - 2 godziny.

5. Po sygnale dźwiękowym przenosimy języki do miski z zimną wodą. A teraz usuwamy z nich skórę. W zimnej wodzie nie jest to trudne, skóra jest usuwana jak Pończocha, jakby się obracała.

6. Następnie języki są chłodzone. I dopiero potem cienko kroimy i podajemy.

ulubiony sos jest idealny do krojenia, możesz użyć tylko musztardy lub chrzanu.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Język cielęcy - 160   kcal/100g
  • Język wołowy - 146   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa językowa - 215   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy