cytrynowa panna cotta z sosem rabarbarowym
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kremowa warstwa.
Krok 2:
Żelatyna zalać zimną wodą.
Krok 3:
Na patelni połącz śmietanę, mleko i cukier. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
Krok 4:
Zagotuj krem, ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij patelnię z ognia.
Krok 5:
Gdy masa się zagotuje, dodaj skórkę z cytryny i sok.
Krok 6:
Przetrzyj krem przez sito.
Krok 7:
Wyciśnij żelatynę i włóż do gorącej śmietany. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Krok 8:
Rozłóż krem cytrynowy na miseczkach i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 9:
SOS.
Krok 10:
Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki.
Krok 11:
Połącz rabarbar, cukier, wodę na patelni i gotuj na wolnym ogniu, aż rabarbar będzie miękki na małym ogniu, około 15 minut. Schłodzić gotowy sos.
Krok 12:
Rozłóż sos na zastygłej warstwie cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g