cytrynowa panna cotta z sosem rabarbarowym

zwykła panna cotta w nietypowym wykonaniu! Na koniec dzielę się innym ciekawym przepisem, który sam wymyśliłem. Nie raz pisałam, że zamiast ciasta podaję różne desery. Wybór padł na Panna Cotta. Ale tym razem postanowiłem napisać coś niezwykłego. Od razu zdecydowałem się na pierwszy składnik - rabarbar. Ale drugi musiał zostać odebrany przez długi czas. W końcu zdecydowałem się na cytrynę. Pomimo tego, że zarówno cytryna, jak i rabarbar są dość kwaśne, deser okazał się słodki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 67 % 18 g
176 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kremowa warstwa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatyna zalać zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni połącz śmietanę, mleko i cukier. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj krem, ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij patelnię z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy masa się zagotuje, dodaj skórkę z cytryny i sok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przetrzyj krem przez sito.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyciśnij żelatynę i włóż do gorącej śmietany. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż krem cytrynowy na miseczkach i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    SOS.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz rabarbar, cukier, wodę na patelni i gotuj na wolnym ogniu, aż rabarbar będzie miękki na małym ogniu, około 15 minut. Schłodzić gotowy sos.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż sos na zastygłej warstwie cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy