skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Dokładnie umyj pomarańcze.
Krok 2:
Wyciśnij sok w wygodny sposób. Jeśli wyciskasz pomarańcze za pomocą takiej ręcznej sokowirówki, jak na zdjęciu, możesz najpierw trzymać pomarańczę pod gorącą wodą i przetoczyć ją po stole, aby sok był większy i łatwiejszy do wyciśnięcia.
Krok 3:
Powstały sok można przepuścić przez duże sito, dzięki czemu gotowa Marmolada będzie bardziej przejrzysta. Z jednej średniej pomarańczy wychodzi około 100 ml soku.
Krok 4:
Podziel sok równo. Wlej cukier do jednej części i wymieszaj / dostosuj ilość do smaku, jeśli pomarańcze są kwaśne - dodaj/. Podgrzej trochę inną część soku /wkładam do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund / i dodaj agar - agar, wymieszaj i pozostaw na 15-20 minut.
Krok 5:
Sok z cukrem doprowadzić do wrzenia. Najpierw na małym ogniu, ciągle mieszając, gdy cukier całkowicie się rozpuści, ciepło zwiększyć do średniego.
Krok 6:
Do wrzącego syropu mieszając wstrzyknąć sok z agarem agarowym. Gotuj mieszaninę przez 3 minuty i wyjmij z pieca. Mieszaj, aż będzie gładka i lekko ostudź.
Krok 7:
Wlać do silikonowych foremek. Należy pamiętać, że mieszaniny z agarem-agarem szybko krzepną nawet w temperaturze pokojowej, dlatego nie należy czekać na całkowite ochłodzenie. W przeciwnym razie mieszanina stwardnieje bezpośrednio w pojemniku i trudno będzie ją wlać. Pozostaw do ostygnięcia i włóż kokilki do lodówki na 1 godzinę.
Krok 8:
Następnie wyjmij marmoladę z foremek i poczęstuj Dom i siebie, nie zapomnij.
Krok 9:
Jeśli Marmolada została lub jest wcześniej przygotowana na święta, przenoszę ją w jednej warstwie do małych pojemników /jednorazowych / i przechowuję w lodówce. Prawda jest spożywana z przyjemnością i bardzo szybko. Smacznego !
w razie potrzeby możesz zawinąć marmoladę w cukier, ale z czasem cukier na takiej marmoladzie topi się, więc lepiej posypać marmoladę drobnym cukrem za każdym razem dokładnie przed podaniem.
na 7G agaru agarowego możesz bezpiecznie wziąć 5 pomarańczy. Z 4 pomarańczy wyszło 470 g pysznej Marmolady.
przed dodaniem agaru zwróć uwagę na jego oznaczenie. Liczby na opakowaniu, na przykład 600, 900 lub 1200, wskazują siłę (elastyczność) otrzymanego żelu. Im wyższa ta liczba, tym gęstsza będzie galaretka.
zawsze należy pamiętać, że proporcje agaru-agaru wskazane w przepisie są względne, ponieważ na wynik wpływa nie tylko siła żelu (liczby na opakowaniu), ale także jakość agaru-agaru, a także ilość cukru i kwasu w naczyniu. Aby nie popełnić błędu i uzyskać pożądany wynik, zaleca się wykonanie testu.
aby to zrobić, weź 1 łyżkę gotowego, ale jeszcze nie schłodzonego naczynia i włóż do zamrażarki na 1 minutę. Jeśli galaretka ma pożądaną konsystencję, proporcje są prawidłowo przestrzegane. W przeciwnym razie konieczne jest zagęszczenie lub, przeciwnie, rozcieńczenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g