skład / składniki
metoda gotowania
1. W dużej misce rozłóż głowę, serce i wątrobę. Napełnij zimną wodą, pozostaw na noc do namoczenia. Głowa powinna być już posiekana na kawałki, w przeciwnym razie trudno jest znaleźć odpowiedni pojemnik do namaczania.
2. Następnie spuść wodę i napełnij głowę gorącą wodą. Za pomocą noża zeskrobujemy skórę, powinna być idealnie czysta. Aby to zrobić, możesz użyć gąbki kuchennej, jej twardej strony. Ponownie umyj czyste części pod bieżącą wodą, włóż do dużego rondla. Wysyłamy do ognia.
3. Gotuj na małym ogniu przez cztery godziny. W międzyczasie obieramy cebulę i marchewkę, myjemy. Rozłóż marchewki na patelni do głowy wieprzowej i pokrój cebulę w grubą kostkę. Nie ma potrzeby siekania marchewki, dodaje się ją w całości.
4. Po upływie określonego czasu rozprowadzamy wstępnie umyte podroby do głowy: wątrobę i serce. Dodajemy również przyprawy: czarny i ziele angielskie, liść laurowy. Nie zapomnij o soli.
5. Gotuj, aż wszystkie składniki będą gotowe, około godziny. Głowa jest gotowa, gdy mięso łatwo oddziela się od kości. Odcedź bulion, może się przydać do innych potraw. I oddziel mięso od kości. Skóra, uszy , chrząstki - wszystko to również wchodzi w grę.
6. Posiekaną cebulę smażymy na oleju roślinnym do miękkości. Siekamy wieprzowinę, serce, wątrobę, marchewkę i cebulę za pomocą maszynki do mięsa. Próbujemy gotowego mięsa mielonego na sól, jeśli to konieczne, nadal możesz posolić do smaku. Lekko solony pasztet będzie mdły, dlatego ważne jest, aby znaleźć złoty środek.
7. Pasztet układamy w czystych półlitrowych słoikach. Napełniamy słoiki do wieszaków, przykrywamy pokrywkami. W dużym rondlu kładziemy ręcznik na dnie, kładziemy na nim słoiki. Wlej ciepłą wodę do rondla, aby sięgała do ramion słoika. Wysyłamy do ognia. Pasteryzuj przez 10-12 minut od momentu wrzenia.
8. Puszki zwijamy hermetycznie. Jeden można zostawić na próbę, bez tego w żaden sposób. Pozwól pasztetowi całkowicie ostygnąć, a następnie przenieś do przechowywania w piwnicy.
miłej degustacji i pysznego pasztetu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g
- Głowa świni - 216 kcal/100g
- Serce wieprzowe - 118 kcal/100g